2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánítását támogatja a városForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-26 09:20:14
A méltán híres debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánításának támogatásáról döntött csütörtöki, cikluszáró tanácskozásán Debrecen város közgyûlése.

Kósa Lajos polgármester elõterjesztésében emlékeztetett rá, hogy korábban a Debreceni Értéktár Bizottság (DÉB) döntött a páros kolbász nemzeti értékké nyilvánításáról, s kezdeményezte felvételét a megyei értéktárba.

A DÉB értékelése szerint a füstölt-fõtt, jellegzetesen helyi eredetû csemege fogalom szerte a világon. Nem véletlen a világhírnév, de az sem, hogy a debreceni páros kolbász alkotója nem ismert. A debreceni páros kolbász ugyanis igazi cívis közösségi alkotás, évszázadokon át több változatban is újjászületve, mélyen beleágyazódva a város gazdasági és kulturális hagyományrendszerébe.

A debreceni páros két fõ változatban alakult ki és terjedt el szerte a világon. Hosszú ideig többnyire marha és csak kisebb részben sertés húsából készítették, családonként féltve õrzött, többféle összetételû fûszerezéssel.

A nagyvásári étkezés mellett a pásztorok kedvenc étke is volt, sõt utalások találhatóak a kolbász kóser változatára is. A kolbász készítése és árusítása a társaságba szervezõdött cívis polgárasszonyok dolga volt a 19. században. A hírét és hozzávetõleges készítési módját a német kereskedõk magukkal vitték, így vált a cívisvárosban készült vásári étel ismertté és kedveltté debreziner/debreciner néven német területeken és német közvetítéssel más területeken is (Egyesült Államok, Ausztrália) - olvasható a közgyûlési elõterjesztésben.

A dokumentum felidézi: ahogyan az egész országban, Debrecenben is a 19. század végére növekedett meg a sertéstartás és -felhasználás súlya. A kolbászkészítés elõbb a debreceni hentesmesterek profiljába került, majd a Debrecen Hús Zrt. jogelõdje vált a debreceni páros készítésének bázisává. A két világháború közötti idõszakban a már szinte csak sertéshúsból készült debreceni páros kolbász második generációja dominált. A debreceni párost az 1930-as években mint országos versenyek aranyéremmel kitüntetett termékét említik a források.

Debrecen jelen összetételében csütörtökön utoljára ülésezõ közgyûlése olyan támogató nyilatkozatot fogadott el, amely szándékai szerint erõsíti a kolbász hungarikummá nyilvánításának esélyét. Pálinka- és pároskolbász-fesztivál kezdõdik DebrecenbenVidéki éttermek gasztronómiai parádéja DebrecenbenMegépült a gasztroturisztikai park BékéscsabánBusótánc és csabai kolbász a SzigetenHungarikum fesztivál a Budai Várban

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!