2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A szén-monoxid-mérgezés megelõzhetõForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-26 10:09:07
A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Hajdú-Bihar Megyei Területi Tûzmegelõzési Bizottság az idén õsszel is felhívja a lakosság figyelmét a fûtési szezonnal összefüggõ káresetek megelõzésének lehetõségeire és módszereire.

A tüzelõ-, fûtõberendezések, az égéstermék-elvezetõ és szagelszívó rendszerek meghibásodása, valamint a helytelen mûszaki megoldások tûzesetet, robbanást, füstmérgezést vagy szén-monoxid-mérgezést okozhatnak.

A köznyelvben „csendes gyilkosnak” nevezett szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, szervezetre gyakorolt hatásai – rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság – könnyen összetéveszthetõek más betegségek tüneteivel. Ez a gáz az otthonokban leggyakrabban elõforduló toxikus gáz, amely meggátolja a véráramban az oxigén szállítását.

A fûtési szezon elõtt szükséges alapvetõ megelõzõ lépéseket még nem késõ megtenni. Ellenõriztesse a tüzelõ-, fûtõberendezéseit, a kéményeket, szüntesse meg a helytelen mûszaki megoldásokat és gyõzõdjön meg szén-monoxid-érzékelõje mûködõképességérõl. Baj esetén azonnal hívja a katasztrófavédelem mûveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

A szén-monoxid-mérgezések évrõl évre halálos áldozatokat is követelnek. Az esetek többsége valamilyen hibás mûszaki kialakításra, a karbantartás hiányára vagy mûszaki meghibásodásra vezethetõ vissza. A megelõzés érdekében ezért rendkívül fontos a karbantartás, ha kell, szaktanácsadás igénybevétele. Egy megfelelõ minõségû szén-monoxid-érzékelõ életet menthet, hiszen idõben jelzi, hogy a halálos gáz felgyülemlett.

Az idei évben Hajdú-Bihar megyében eddig 12 esetben riasztották a katasztrófavédelem tûzoltó egységeit szén-monoxid mérgezéshez, ezek során két ember szenvedett valamilyen fokú mérgezést és hárman vesztették életüket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!