2024. április 24. Szerda, György.
 
Együttmûködési megállapodást írt alá az Izotóp Intézet és az indonéz nukleáris hatóságForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-28 14:07:05
Az egyezmény értelmében az Izotóp Intézet gyümölcsök és zöldségek tartósítására és orvosi eszközök sterilizációjára használható rendszereket szállít és a gyártásukkal kapcsolatos technológiai ismereteket ad át Indonéziának. Az eszközök telepítését és beüzemelését helyi indonéz vállalkozók végzik majd.

Együttmûködési megállapodást írt alá a magyar Izotóp Intézet Kft. és az indonéz nukleáris hatóság (BATAN) szerdán Bécsben. A hosszú távú együttmûködés pontos idõtartama és pénzügyi háttere attól függ, hogy az indonéz fél hány gépet igényel, ezért a részleteket ennek megfelelõen utóbb tisztázzák. Egy berendezés három éven belül áll mûködésbe, értéke hárommillió euróig (mintegy 930 millió forint) terjedhet.

Lakatos Mihály, a vállalat ügyvezetõ igazgatója az MTI kérdésére elmondta: az intézet, korábbi megállapodásaitól eltérõen, nemcsak eszközöket bocsát az indonéz partner rendelkezésére, hanem a gyártási technológiát is átadja.

Az ügyvezetõ Magyarország és Indonézia kapcsolatában kiemelkedõnek nevezte a mostani megállapodást, és egyúttal reményét fejezte ki, hogy az indonéz partnerrel való együttmûködés az izotópfelhasználás egyéb területein is folytatódni fog.

A társaság közlése szerint a most megkötött indonéz üzlet tovább növeli az Izotóp Intézet Kft. exportját. A vállalat mintegy hárommilliárd forintos árbevételének háromnegyede exportból származik. Jelenleg Azerbajdzsánban dolgozik egy 1,4 millió euró értékû beruházáson, valamint közremûködik egy egyiptomi besugárzóüzem építésében is, amelyet várhatóan október 1-jén adnak át. Korábban a cég Törökországba, Jordániába, Ghánába és Romániába szállított hasonló termékeket.

Az Országos Atomenergia Bizottság által 1959-ben alapított, késõbb a Magyar Tudományos Akadémiához került Izotóp Intézet 1964-ben kezdett el radioaktív izotópokat gyártani. Az intézet Magyarország legfontosabb radioizotóp-alkalmazásokkal kapcsolatos kutató-, fejlesztõ- és gyártóközpontjává vált. 1993-ban az Izotóp Intézet Kft. kivált az anyaintézménybõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!