2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Megkezdõdtek a kivitelezési munkák Bárándon
Utolsó módosítás: 2014-09-28 14:14:06
Címkék: Bihari hírek
Magyarország vállalta, hogy 2006 -tól folyamatos mûszaki beavatkozást végez azokon a településeken, ahol a bór, fluorid és a nitrit határértéke magasabb a megengedettnél, vállalta továbbá az ammónium, valamint a 10 µg/l-nél magasabb arzén értékek határértékre történõ csökkentését is. A kormány a fenti célok elérése érdekében ivóvízminõség-javító programot dolgozott ki, melynek megvalósulását uniós elõírások és források biztosítják a bevont települések esetében.

Az ivóvízminõségre vonatkozó követelmények új feladatokat róttak azon településekre, ahol az egészségre ártalmas vízminõségi komponensek a határérték felett fordultak elõ: az ivóvízminõség javítása érdekében társulásokat alapítottak, majd közös erõvel pályáztak a rekonstrukcióra.
Az Hajdú-Bihari Ivóvízminõség-javító Önkormányzati Társulás tagtelepüléseinek mindegyike, így Báránd is, rendelkezik a komponensek valamelyikének határérték feletti elõfordulásával a szolgáltatott ivóvízben, ezért részt vesz megoldást adó KEOP 1.3.0. Ivóvízminõség-javítása konstrukció megvalósításában. A megvalósítás legelsõ lépéseként helyzetfelmérés készült a településen, mely az alábbi megállapításokat tartalmazza:

A helyzetfelmérés és a nyertes pályázat alapján Bárándon ez évben megkezdõdtek a kivitelezési munkák. A Hajdú-bihari Ivóvízminõség-javító Társulás keretén belül megvalósuló projekt során olyan, a legkorszerûbb egészségvédelmi elõírásoknak is megfelelõ, biológiai elven mûködõ vízmû épül, mely amónium- és vasmentes ivóvizet szolgáltat a lakosság részére.
A kivitelezõ a kabai vízmûtelep rekonstrukciójának megkezdéséhez megkapta a szükséges vízjogi létesítési engedélyt, rendelkezik kiviteli tervekkel, a hálózati rekonstrukció és a Kaba-Báránd távvezeték építésének megkezdéséhez az engedély folyamatban van. A távvezeték építésénél a megvalósítók az érintett tulajdonosok beleegyezését várják.
A hálózat rekonstrukció keretében a tolózárak és kapcsolódó szerelvények beépítése befejezõdött. Az új tolózárak beépítése elengedhetetlenül fontos volt a vízhálózat karbantartása, szivacsos mosatása, a hálózat egyes csomópontjainak lezárása érdekében. Az ehhez kapcsolódó utómunkálatok, helyreállítások, tereprendezés, burkolatjavítás van folyamatban. A hidroglóbusz felújítása megtörtént, ennek keretében homokfúvásra, víztérkezelésre és a külsõ szigetelés javítására került sor. A munkálatok következményeként továbbra is elõfordulhatnak rövid ideig tartó vízkimaradások, forgalomkorlátozások. A várható üzemszünetekrõl a kivitelezõ minden esetben szórólapon elõre tájékoztatja a lakosságot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!