2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Idén korábban indult a hajléktalanellátó programForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-29 09:05:32
A hideg beállta elõtt, idõben, jó ütemben indult a fõvárosi hajléktalanellátó program, a szaktárca figyelembe vette a szakma szempontjait.

Idén az elõzõ éveknél korábban indult a hajléktalanellátó program a fõvárosban. A szaktárca szerint a szükséges pénz, a férõhelyek és a karitatív munkatársak is rendelkezésre állnak. Lõrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában azt mondta: az alapítvány a minisztériumnak az a szervezete, amely a plusz forrásokat segít megteremteni az ellátásban résztvevõ szervezeteknek például a téli krízisellátáshoz. A pályáztatás már megtörtént, a szervezeteket értesítették, szerzõdést is kötöttek velük, s néhány héten belül a pénzhez is hozzájutnak, tájékoztatott a kuratóriumi elnök.

Lõrincz Norbert az egyik legfontosabb feladatnak nevezte, hogy fel kell térképezni, hol vannak a hajléktalan emberek, milyen problémákkal küzdenek, s mi szükséges ahhoz, hogy a lehetõ leghatékonyabban lehessen õket ellátni. A kuratóriumi elnök hangsúlyozta: a társadalom jelzései is nagy segítséget jelentenek, az országosan kiépített diszpécserszolgálatot lehet hívni, ha valaki segítségre szoruló hajléktalant lát az utcán.

A szakember hozzátette: Budapest teljes mértékben felkészült a hajléktalanok téli ellátására: plusz 1500 férõhelyet biztosítanak a szállókon, és azok az úgynevezett krízisautók is rendelkezésre állnak, amelyek az otthontalanok utcai gondozásához elengedhetetlenek.

Lõrincz Norbert úgy fogalmazott: a minisztériumi finanszírozásnak és az Európai Uniós támogatásoknak köszönhetõen évek óta van lehetõség az úgynevezett kiléptetõ programok folytatására is, külsõ támogatott lakhatásban, munkahelyteremtésben is gondolkodnak. Addig is nagyon fontos azonban, hogy a hajléktalan ember lelkileg és testileg is eljusson arra a szintre, hogy be lehessen vonni ezekbe a programokba.

A hajléktalanok számát illetõ felmérésekkel kapcsolatban Lõrincz Norbert azt mondta: minden évben február 3-én készül egy kutatás a fõvárosban és a vidéki nagyvárosokban is, amellyel természetesen mindenkit nem lehet elérni, de ma már elmondható, hogy ennek segítségével a hajléktalan emberek nagy részét látják, ismerik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!