2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Láthatatlan gyilkos az otthonokban: így védekezzünkForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-29 09:25:41
A szén-monoxid jelenlétére csak az érzékelõk figyelmeztethetnek, a mérgezõ gáz hatásai ugyanis könnyen összetéveszthetõk más betegség tüneteivel. Az ablakok vagy egy légelszívó cseréje után is érdemes szakembert hívni – hívta fel a figyelmet a Magyarországi Kéményseprõmesterek Szövetségének elnöke.

Az elmúlt években egyre több szén-monoxidmérgezés-gyanús esethez riasztották a tûzoltókat, ez azonban éppen az érzékelõk elterjedésének köszönhetõ – mondta a Kossuth Rádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje. Hajdu Márton hangsúlyozta, a tüzelõ- és fûtõberendezéseket, illetve a kéményeket érdemes évente bevizsgáltatni.

Színtelen, szagtalan gázról van szó, az emberi szervezetre gyakorolt hatásai összekeverhetõk bármilyen más rosszulléttel vagy egyéb betegséggel. Tipikus tünetei a szédülés, a hányinger és a fáradtság, a hatásmechanizmusa pedig az, hogy a véráramban meggátolja az oxigén szállítását – mondta Hajdu Márton.

Az ablakok vagy egy légelszívó cseréje után is érdemes szakembert hívni – hívta fel a figyelmet szintén a Krónikában a Magyarországi Kéményseprõmesterek Szövetségének elnöke. Leikauf Tibor szerint ugyanis nemcsak maguk a fûtõberendezések, vagy a nem ellenõrzött kémények veszélyesek, hanem az is, ha nem megfelelõ a levegõ-utánpótlás a lakásban. Mint mondta, várhatóan ez utóbbit is ellenõrzik majd január elsejétõl: a kéményseprõk megvizsgálják, milyen berendezések, megoldások vannak a lakásban, amelyek esetleg az égéstermék visszaáramlását okozhatják.

A kéményseprõk ellenõrzik a szén-monoxid-mérõket is. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idei vizsgálata szerint a kiskereskedelemben kapható érzékelõk 90 százaléka nem megfelelõ, ezért vásárlás elõtt érdemes kikérni szakemberek tanácsát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!