2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Fagyasztott marhahúst szállíthatnak Kínába magyar exportõrökForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-29 10:33:18
Az agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság értesülései szerint még az idén megszülethet a végleges, kétoldalú megállapodás arról, hogy magyar exportõrök közvetlenül is szállíthassanak marhahúsokat Kínába.

Frissen fagyasztott marhahúst szállíthatnak Kínába magyar termelõk - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) az MTI megkeresésére csütörtökön.

Az FM tájékoztatása szerint február 27. és március 7. között ellenõrizték a kínai marhahús-exportra jelentkezett magyarországi létesítményeket. Március 7-én a kínai és a magyar fél ellenjegyezte a marhahús-kiszállítások feltételeit rögzítõ protokollt.

A kínai partner márciusi tájékoztatása alapján a protokoll miniszteri szintû aláírása szükséges, amelyet további egyeztetéseket követõen erre az évre terveznek, a pontos idõpont a kínai fél döntésétõl függ - közölte a földmûvelésügyi tárca.

A Kínába menõ állati eredetû élelmiszer-szállítások engedélyezése több lépcsõbõl áll, ezért jelenleg nem lehet tudni, hogy mikor indulhatnak az elsõ szállítmányok. Az export megindításához a protokoll aláírása elõfeltétel, de nem elegendõ - hívta fel a figyelmet a tárca.

A protokoll szerint a magyar termelõk - ha minden feltétel adott lesz - frissen fagyasztott marhahúst szállíthatnak Kínába. Ennek mennyisége a konkrét szállításoktól függ, ami elõre nem tervezhetõ - áll a tárca írásos válaszában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!