2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Az MNB engedélyezte az állami tulajdonszerzést az MKB BankbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-29 10:39:47
Címkék: Bihari hírek, mkb, mnb
Engedélyezte a magyar állam tulajdonszerzését az MKB Bank Zrt.-ben az MNB pénzügyi stabilitási tanácsa, a döntés egyúttal a bank által teljesen vagy részben birtokolt leányvállalatokban való állami tulajdonszerzés is - közölte a jegybank csütörtökön.

A közlemény ismerteti: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) jóváhagyta, hogy a magyar állam 99,99 százalékos tulajdonrészt (közvetlen befolyásoló részesedést) szerezzen az MKB Bank Zrt.-ben.

A jegybank - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) engedélykérelme alapján - egyúttal döntött arról is, hogy az állam közvetett minõsített befolyást szerezhet az MKB Általános Biztosító Zrt.-ben és az MKB Életbiztosító Zrt.-ben, illetve közvetett befolyásoló részesedésre tehet szert az MKB Pénzügyi Zrt.-ben, az MKB Euroleasing  Pénzügyi Zrt.-ben, az MKB Euroleasing Autóhitel Zrt.-ben és az Exter-Immo Zrt.-ben.

A jogszabályok szerint az MNB engedélye szükséges pénzügyi intézményben való befolyásoló részesedés, illetve biztosítóban való minõsített befolyás megszerzéséhez. A jegybanki engedélyeztetési folyamatra azt követõen került sor, hogy a kormány 2014. július végén hozott határozatában egyetértett az MKB-részvények megvásárlásával, és tudomásul vette az erre vonatkozó szerzõdést - emlékeztet közleményében a jegybank.

A bajor tartományi bank július 24-én jelentette be, hogy a magyar állam 55 millió euróért megvásárolja tõle az MKB Bankot, az ügyletet a tervek szerint szeptemberig véglegesítik. Az Európai Bizottság 2012-es döntése értelmében a bajor tartományi banknak legkésõbb 2016 végéig értékesítenie kellett magyar leányvállalatát.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tranzakció kapcsán úgy nyilatkozott, az MKB megvétele az elsõ lépés a magyar bankrendszer konszolidációjában, amellyel a kormány célja, hogy olyan mûködõképes, erõs, a hitelezésben aktív bankrendszer jöjjön létre, amelyben a hazai tulajdon aránya fokozatosan nõhet. Az MKB megvásárlásával 50 százalék fölé emelkedett a hazai bankok aránya.

A miniszter kiemelte, a német tulajdonos vállalta, hogy az átadás elõtt 270 millió eurós tõkeemelést hajt végre, így a magyar adófizetõknek nem kerül pénzébe, hogy a bank újra hazai kezekbe kerül. A kormány versenyügyi szempontból nemzetstratégiai jelentõségû összefonódásnak minõsítette az MKB állami felvásárlását.

Salamon Károly, a biztosítók igazgatósági elnöke a tranzakció bejelentését követõen az MTI-nek elmondta, hogy az MKB Bank kisebbségi tulajdonosa az MKB Általános Biztosító Zrt.-nek és az MKB Életbiztosító Zrt.-nek, a többségi tulajdonos 62,5 százalékos arányban a Versicherungskammer Bayern, amelynek elsõbbségi joga van a kisebbségi rész megvásárlására.

Az MNB korábban közölte: ha az új tulajdonos a rossz portfólióelemeket leválasztva az MKB Bankból egy aktív, további ügyfél-akvizícióra képes, univerzális bankot formál, nyereségesen mûködhet. Ebben az esetben, az MKB tulajdonosa által megígért tõkepótlást is figyelembe véve kis mértékû, legfeljebb 100 millió eurós értéket képviselhet az MKB.

Az MKB Bank az év elsõ felében 15,298 milliárd forint veszteséget könyvelt el a 2013 elsõ felében elszenvedett 26,296 milliárd forint veszteség után, adózás elõtti eredménye pedig az egyszeri tételeket (tranzakciós illeték, árfolyamrésre képzett céltartalék, bankadó) leszámítva 6,7 milliárd forint többlet lett.

Az MKB Bank magyar állam ellen benyújtott keresetét a devizahiteles perben a Fõvárosi Törvényszék szeptember 9-én kihirdetett elsõfokú, nem jogerõs ítéletében elutasította.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!