2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
SAJTÓKÖZLEMÉNY
Utolsó módosítás: 2014-10-01 08:09:28
Címkék: Bihari hírek
A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttmûködési Program, átfogó célja közelebb hozni egymáshoz a határmenti térségben élõ embereket, közösségeket és gazdasági szereplõket az együttmûködésbe bevont térség közös fejlesztésének elõsegítése érdekében, a határmenti térség alapvetõ erõsségeire építve. A határon átnyúló együttmûködések fejlesztésére összességében közel 248 millió euró részben közösségi (ERFA), részben nemzeti forrás áll rendelkezésre, melybõl jelen projektre közel 3 millió euró támogatás jutott.

A fejlesztés elsõsorban a közlekedésbiztonságot volt hivatott javítani, de nagymértékben hozzájárult a lakosság életszínvonalának emeléséhez, segíti eljutásukat munkahelyükre, az oktatási és nevelési intézményekbe, javítja a települések összképét, növeli turisztikai vonzerejüket.

A beruházás közvetlen célja Berettyóújfalu és Fugyivásárhely települések úthálózatának modernizálása, korszerûsítése, a településeken belüli biztonságos közlekedés lehetõségének megteremtése, a közlekedés infrtastrukturális feltételeinek javítása volt. A beruházás által a baleseti veszélyforrások csökkentek, a balesetek aránya mérséklõdik majd, a motorizáció okozta környezetszennyezés csökkenése várható.

A tervezett beruházás közös projektfejlesztésen, közös megvalósításon, közös projektmenedzsmenten, továbbá közös finanszírozáson alapult. Ezek mind az együttmûködés valós alapjait tükrözik.

A Berettyóújfalu – Fugyivásárhely közlekedési létesítményeinek fejlesztése címû projekt 2012-ben került benyújtásra a HURO Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttmûködési Program 1. prioritási tengelyén meghatározott infrastrukturális fejlesztések címû pályázati kiírására. A sikeres pályázat eredményeképp Berettyóújfaluban 4 utca újulhatott meg. Ezen utcák kiválasztásakor az volt a fõ szempont, hogy az országhatár megközelítésének lehetõségeit növelje.

Településünkön a Béke utca (690 méter), a Fazekas utca (735 méter), a Bercsényi utca (661 méter) és a Táncsics tér (456 méter) került felújításra, illetve átépítésre.

A fejlesztés a magyarországi oldalon mintegy 2.542.méteren valósult meg.

A romániai projektpartner, Fugyivásárhely község Önkormányzata is az országhatár megközelítését segítõ útjainak felújítására fordította az elnyert támogatást.

Mindkét fél az elvárt célokat, eredményeket teljesítve 2014. szeptember 30-án sikeresen zárta a projektet.

A „Berettyóújfalu – Fugyivásárhely közlekedési létesítményeinek fejlesztése” címû projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttmûködési Program 2007-2013 keretében valósul(t) meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával. A program célja közelebb hozni egymáshoz a határmenti térségben élõ embereket, közösségeket és gazdasági szereplõket az együttmûködésbe bevont térség közös fejlesztésének elõsegítése érdekében, a határmenti térség alapvetõ erõsségeire építve.

Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!