2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Gyerekek kapják meg a felvásárolt almátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-01 08:40:04
Címkék: Bihari hírek, alma
A magyar gyerekek kapják meg azt az almát és a belõle készült ivóleveket, amit a Magyar Nemzeti Kereskedõház Zrt. vásárol fel a jövõben a gazdáktól - tájékoztatta Fazekas Sándor.

A földmûvelésügyi miniszter közölte, hogy elsõsorban a közétkeztetésben kívánják felhasználni a magyar almát, amit iskolákba, óvodákban és idõsotthonokba juttatnak el, és a kormány üdvözli ezt a szándékot.

Ugyanakkor azt javasolják az almatermelõknek, hogy minél nagyobb mennyiséget értékesítsenek a kis- és nagykereskedelem kihagyásával, vagyis közvetlenül a lakosság számára.

Szervezzenek almaakciókat lakótelepeken, intézményeknél, hivataloknál, amihez segítséget nyújthat a Nemzeti Agrárkamara, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), és támogathatják a termelõi szervezetek is - hívta fel a figyelmet a miniszter. Hozzátette, hogy közeleg az almapálinka szezonja is, ezért várhatóan sokan vásárolnak majd léalmát pálinkafõzés céljából.

A miniszter abban bízik, hogy el fogja fogyasztani a magyar lakosság a bõ termést. Rengeteg olyan étel van, amiben az alma felhasználható: sütemények lekvárok, aszalványok és ivólevek - jegyezte meg Fazekas Sándor.

Kurucz Éva kormányszóvivõ elõzõleg azt közölte, hogy az almatermelõ gazdák megsegítése érdekében almafelvásárlásba kezd a Magyar Nemzeti Kereskedõház Zrt. Az állami tulajdonú társaság kilónként 35 forintért vásárolja meg az étkezési almát a gazdáktól, az ipari almáért pedig kilónként 20 forintot fizetnek.

Hozzáfûzte, hogy a kormány folyamatosan nyomon követi az idei rekordtermés és az orosz embargó miatt kialakult helyzetet a magyar almapiacon, és minden lehetséges módon segíti a gazdákat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!