2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A kormánybiztos szerint tartósan alacsony lesz a villamosenergia áraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-01 08:57:54
Az új atomerõmûvi blokkok építése gazdasági fellendülést hoz, és segít alacsonyan tartani a villamosenergia árát - ezt a paksi atomerõmû blokkjának megépítésével megbízott kormánybiztos mondta. Aszódi Attila szerint így garantálható az, hogy Magyarországon tartósan alacsonyak legyenek a rezsidíjak. Emellett pedig több száz vállalkozásnak és több mint 10 ezer embernek ad munkát a beruházás.

Már most próbálnak felkészülni az atomerõmû két új reaktorának építésére - ezt mondja az egyik közelben mûködõ vállalkozás vezetõje. Beszerezték a nukleáris beszállítói minõsítést és a munkavállalóik képzését is elkezdték. Arra számítanak, hogy a paksi beruházás hosszú távú munkát és fejlõdést biztosít majd a cégüknek. A felmérések szerint 5-600 vállalkozás dolgozhat majd beszállítóként a Paksi Atomerõmû két új blokkjának építésén.

Az atomerõmû bõvítéséért felelõs kormánybiztos az M1 Híradójának azt mondta: a fejlesztés összhangban van a kormány rezsicsökkentõ politikájával, és a vállalkozások mellett a lakosság is nyertese lesz a beruházásnak. Aszódi Attila elmondta: a fejlesztés fellendülést hoz a régióban. Hozzátette, hogy számításai szerint 15 és 17 forint között lesz kWh-nként a villamos energia önköltsége az új termelõegységekbõl, ez segít tartósan alacsonyan tartani a villamosenergia árát.

Jelenleg csaknem 70 atomerõmû épül világszerte. A paksi bõvítést végzõ cég vezetõje szerint minden más technikával legalább 15-20 százalékkal többe kerülne áramot elõállítani, ami a fogyasztói árakban is meglátszana. Nagy Sándor elmondta, az atomerõmûnek van a legalacsonyabb teljes élettartamra vetített egységköltsége összehasonlítva minden más technológiával. Ez azt jelenti, hogy hosszú távon az atomerõmû fogja biztosítani a legolcsóbb villamosenergiát Magyarországon – mondta a MVM Paks II. Atomerõmû Fejlesztõ Zrt. vezérigazgatója.

A Pakson most is mûködõ 4 reaktor helyett csak kettõ épül, ezeknek azonban a mostaniaknál 20 százalékkal nagyobb lesz az összteljesítményük. Szakértõk szerint ezek még az ország folyamatosan bõvülõ energiaigényeit is hosszú távon ki tudják szolgálni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!