2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Letették a BorgWarner kipufogóalkatrész-gyár alapkövétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-01 09:14:02
Szijjártó Péter az amerikai BorgWarner képviselõivel együtt letette a vállalat zöldmezõs beruházásában épülõ 15 ezer négyzetméteres oroszlányi kipufogó-alkatrész gyárának alapkövét.

Beszédében a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy az új gyár felépítése és a már Oroszlányban lévõ turbófelöltõ gyár bõvítése összesen 9 milliárd forintos beruházás, melyhez a társaság egyedi kormánydöntés alapján 850 millió forintos támogatást kapott. A BorgWarner a két üzemben összesen 400 új munkahely létesítését vállalta - tette hozzá.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy a magyarországi jármûgyártás árbevétele 4000 milliárd forint volt az idei év elsõ hét hónapjában, 29,4 százalékkal több, mint a múlt év azonos idõszakában. Az autóipar a magyar gazdaság növekedésének zászlóshajója - jelentette ki a miniszter.

A magyarországi jármûipari cégek bevételének 93 százaléka exportból származik, és a kormány gazdaságfejlesztési célja, hogy az Európai Unióban Magyarországon legyen GDP-ben a legnagyobb az exportárbevétel aránya, jelenleg a második helyen állunk - ismertette Szijjártó Péter.

A politikus sikertörténetnek nevezte a magyar-amerikai kapcsolatokat, mivel az amerikai befektetések értéke meghaladja a 9 milliárd dollárt, és az idetelepült vállalkozások ötvenezernél több embernek adnak munkát.

A kipufogóalkatrész-gyár igazgatója, Sosna Ágnes elmondta, a gyár a BorgWarner Emissions System üzletág részeként kipufogógáz-visszavezetõ (EGR) csöveket, szelepeket és hûtõket, valamint termosztátokat állít majd elõ.

Az üzem egy 60 ezer négyzetméteres telken épül fel, a 15 ezer négyzetméteres gyártóterület mellett 10 ezer négyzetméteren logisztikai és kiszolgáló létesítmények kapnak helyet. A termelési terület további négyezer négyzetméterrel bõvíthetõ.

Az elsõ termékek 2015 nyarán hagyják el a gyárat, és egy év múlva 207 lesz a várható szám. Az üzem összesen 500-600 dolgozó foglalkoztatására nyújt lehetõséget. A vállalat emissziós üzletágában 12 országban 21 telephelyen folyik termelés, 4000 munkatárs közremûködésével.

Bogár Attila, a turbófeltöltõket gyártó üzem igazgatója elmondta, az új gyár építése mellett a BorgWarner tovább növeli turbófeltöltõ gyártókapacitását Oroszlányban. A vállalat 2001-ben települt a városba, az üzemet több ütemben bõvítették, legutóbb, 2013-ban 8,2 milliárd forintos beruházással.

A bõvítés után a vállalatcsoport második legnagyobb gyára jött létre Oroszlányban. Az üzem 800 munkavállalót foglalkoztat, a vállalat éves árbevétele 2013-ban elérte a 104 milliárd forintot, kétmillió turbófeltöltõt gyártottak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!