2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
5 dolog, amely meghosszabbítja az életed, ráadásul még finom isForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-01 10:03:02
Napjaink rohanásában, ahol a stressz és a szervezetre káros külsõ hatások mindennaposak, egyáltalán nem mindegy milyen élelmiszereket, italokat fogyasztunk. Számtalan negatív tényezõ rövidíti meg az életünket, melyekbe sokszor bele sem gondolunk, holott hosszútávon megannyi betegség kiváltó okai lehetnek.

Gondolok itt a különbözõ méreganyagokat tartalmazó táplálékokra vagy kozmetikumokra, amik fokozatosan felhalmozódva a testünkben, kóros elváltozásokhoz vezethetnek. A magas UV sugárzás, a dohányzás, a kimerítõ fizikai vagy szellemi munka mind-mind hozzájárul a szabadgyökök számának megnövekedéséhez szervezetünkben.

De mik is azok a szabadgyökök? A szabadgyökök a már fentebb említett egészségtelen életmód, vagy készítmények következményeként termelõdnek az emberi testben, hatásuk pedig az oxidációs folyamathoz hasonlítható leginkább. Amikor például egy vasból készült tárgy elkezd rozsdásodni, vagy egy körte megbarnul, az mind a levegõben található oxigénnel való érintkezés miatt alakul ki. Gondolhatjuk milyen károk keletkezhetnek így bennünk, ha a környezetünkben is ilyen roncsoló a végeredmény. A rákos megbetegedések nagy részét is a szabadgyökök elburjánzása okozza. Azonban vannak olyan táplálékok, amelyek antioxidáns tartalmuknak köszönhetõen meggátolják a szabadgyökök képzõdését, és ezzel hozzájárulnak egészségünk megõrzéséhez. Ha nap mint nap fogyasztjuk õket, akkor pedig növeljük annak esélyét, hogy szép kort éljünk meg.

Az alábbiakban összeszedtük az öt legfontosabb és legnagyobb antioxidáns tartalmú étket, amelyek nem csupán egészségesek, de nagyon finomak is. Mindezek mellett pedig az sem utolsó szempont, hogy nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni ahhoz, hogy az asztalunkra kerüljenek. Jöjjön tehát a nagy ötös. A lista, amellyel könnyedén felvehetjük az egészségért folytatott harcot a szabadgyökökkel szemben.

1. Zöld tea

A manapság méltán divatos zöld tea nem csupán magas antioxidáns tartalma miatt jótékony, hanem élénkítõ hatása is az egyik legkedveltebb termékké teszi listánkon. Éppen ezért a kávé remek alternatívája lehet, sõt alacsonyabb koffein tartalma miatt magas vérnyomással, szív és érrendszeri megbetegedésekkel küzdõ betegek is fogyaszthatják. Bármelyik áruházban, vagy boltban kapható, és ami még kívánatosabbá teszi, az a fogyást elõsegítõ hatása, hiszen felgyorsítja az anyagcserét, és zsírégetõ tulajdonsággal bír.

2. Vörösbor

Listánk második helyén a vörösbor áll, amely mértékkel, de rendszeresen fogyasztva számtalan pozitív élettani hatást fejt ki a szervezetre. Magas antioxidáns tartalma mellett vérképzõ, gyulladáscsökkentõ és emésztést elõsegítõ is egyben ez a nagyszerû ital. Arról nem is beszélve, hogy nincs hangulatosabb, mint egy pohár jó vörösbor mellett elköltött vacsora, vagy egy nyáresti beszélgetés a teraszon kedvesünkkel, vagy barátainkkal.

3. Étcsokoládé

A felsorolás egyik nagyon szeretett tagja a csokoládé, azon belül is az étcsokoládé, vagy köznapi nevén „keserû csoki”. Cukor tartalma miatt nem szabad túlzásba esni a fogyasztásával, de már napi pár kocka is kifejti jótékony élettani hatását. Az étcsokoládé annál egészségesebb, minél magasabb a kakaó szárazanyag tartalma, 50-60 százaléktól már minõségi csokoládéról beszélhetünk. És ami még vonzóbbá teszi, az a boldogsághormont termelõ képessége. Egy szürke, esõs õszi napon semmi sem dobja fel jobban az embert, mint egy szelet csoki, vagy egy csésze forrócsokoládé.

4. Pirosbogyós gyümölcsök

A pirosbogyós gyümölcsök, mint a ribizli, az eper, a málna, vagy a meggy a legkedveltebb gyümölcsök, nem hiába a drágább, de megfizethetõ gyümölcsök közé tartoznak. Az egyik olyan kategória, amelyben a legtöbb antioxidáns található, emellett magas vitamin tartalma és zamatos, édes, de még is frissítõ ízvilága ellenállhatatlanná teszi õket. A legtöbbet nyáron ehetjük belõle, hiszen szezonális gyümölcsnek számít, ne fukarkodjunk tehát ilyenkor minél több piros bogyóst fogyasztani. A sütemények és a ribizli, meggy, vagy eper kapcsolata pedig egyfajta „mennyben köttetett házasságként” is leírható. Noha sokan vitatják, a paradicsom is gyümölcsnek tekinthetõ és roppant egészséges, fogyasszunk tehát ebbõl is rengeteget.

5. Magas C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök

A széles körben elterjedt C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök szintén nagyon sok antioxidánst tartalmaznak, hiszen a C-vitamin önmagában is ennek a jótékony anyagnak egyik fontos változata. A paprika, hagyma, káposzta, vagy a citrom és narancs magas rost tartalmuk miatt még egészségesebbek és nem utolsó sorban olcsóbbak is, mint piros bogyós társaik. Ezen kívül a csalamádé, vagy a különbözõ savanyúságok télen is megkönnyítik a fogyasztást, mivel nyáron rengeteget lehet belõlük eltenni, és ennek az eljárásnak köszönhetõen a C-vitamin tartalmuk sem vész el. Ez a fajta vitamin pedig fokozza az állóképességet, csökkenti a szervezet fáradtságát és sejtvédõ képességgel is bír.

Amennyiben az összeállított listánkban szereplõ ételek gyakran kerülnek asztalunkra otthon, akkor biztosak lehetünk benne, hogy mindent megteszünk az egészségünkért, hiszen a nagy közhely ellenére nagyon is igaz: a mai napig az egyik legfontosabb az ember életében az egészség.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!