2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A kamionosnak a gatyája rámehetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-02 12:37:50
Címkék: Bihari hírek
Korábban hajnali öt és reggel hat óra között 15-20 teherautó dübörgött át a falvakon.

„Amikor egy közeli településen már a pap is azt fontolgatja, hogy útlezárással kellene tiltakozni a temploma falait megrepesztõ kamionforgalom ellen, akkor gondolhatja, mekkora a baj„ – ezekkel a szavakkal fogadott bennünket szerdán Körösszakálban Gerdán Tibor, aki néhány napja feltûnõen derûs hangulatban jár-kel a faluban. El is árulta mindjárt a jókedve okát…
Rend egy csapásra

– Hétfõn hajnalban még tucatszám igyekeztek a sóderszállító kamionok Békéscsabáról az ártándi kavicsbányába, aztán úgy tizenegy óra felé idegen rendõrök tûntek fel a környéken, és egy csapásra rend lett. Következetesen igazoltatják a jármûszerelvények sofõrjeit, semmi nem kerüli el a figyelmüket, és ha rendellenessséget tapasztalnak, akkor keményen büntetnek, sõt, a feljelentéstõl sem riadnak vissza. A határozott fellépés eredménye máris kézzel fogható, hiszen szerda hajnalban már csupán egyetlen kamion dübörgött végig a portám elõtt – számolt be a legfrissebb fejleményekrõl a középkorú férfi, aki egyébként maga is kamionsofõr.

Néhány száz méterrel odébb a 85 éves Far János bácsi éppen az utcakapu elõtti lócán múlatta az idõt, és bár jelezte, hogy nagyot hall, a kamion szót neki se kellett kétszer mondani.

„Az a bajunk ugye, hogy gyenge szilárdságú épületek ezek, a vályogfal nem bírja a hatalmas rázkódást. Hiába teszik rendbe egyik évben a repedezõ falakat, mire végeznek vele, kezdhetik újra az egészet” – mormolta maga elé az idõs férfi.
Aki inkább hallgat

– Lenne itt mirõl beszélni, de inkább hallgatok! Annyit mondhatok, hogy nagyon megosztott lett mostanában ez a falu – vetette oda csak úgy foghegyrõl az idõs szakáli asszony. Nem igazán értettük, hogy mire utalt, aztán persze kiderült. „Az a helyzet (mondta egy névtelenséget kérõ helybeli), hogy a folyamatosan akciózó rendõrök hálóján nemcsak a sóderszállító kamionos, hanem idõnként egy-egy helyi gazda mezõgazdasági jármûve is fennakad, ami ugye indulatokat szül”.

A körösszegapáti Szûcs Béla naponta megszenvedi az átmenõ forgalmat, bár néhány napja õ is azt tapasztalja, hogy kevesebb jármûszerelvény dübörög végig a falun. Teljesen másként látja a helyzetet Magyarhomorogon Poroszkai Tibor, akivel a Sörpatika névre keresztelt helyi „mûintézményben” futottunk össze. A fiatalember arra panaszkodott, hogy a kamionosok nincsenek tekintettel a kerékpárosokra, hiszen naponta elõfordul, hogy már-már az út menti árokba kényszerítik a két keréken békésen poroszkáló falubelieket. – Lakott területen belül is hajtanak, mint a meszes, persze, hogy a szülõk féltik tõlük a gyerekeiket – jelentette ki Tibor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!