2024. április 19. Péntek, Emma.
 
330 milliárd forintból folynak egészségügyi beruházásokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-02 14:20:22
Az országban több mint 160 helyen folynak egészségügyi beruházások, értékük meghaladja a 330 milliárd forintot. Ezzel a magyar egészségügyi infrastruktúra, az eszközpark olyan fejlõdésen megy keresztül a következõ néhány évben, amilyenre korábban nem volt lehetõség - mondta az Emberi Erõforrások Minisztériumának egészségügyért felelõs államtitkára kedden, amikor átadta a békéscsabai Réthy Pál Kórház új sebészeti tömbjét.

Zombor Gábor hozzátette: ezeket a fejlesztéseket és az ellátórendszert hatékonyan fenn is kell tartani, mûködtetni kell. Azzal, hogy az állam átvette a kórházi rendszert, azt a cél tûzte ki, hogy az állami szerepvállalás egyben állami garanciát is jelentsen a fenntartásban, a mûködtetésben.

Fontosnak nevezte, hogy a meglévõ kórházak továbbra is kórházként mûködjenek, hasonlóan magas minõségû ellátást biztosítva a saját szintjükön az állampolgároknak az ország minden szegletében, a társadalombiztosítási rendszeren belül és ingyenesen.

Az államtitkár az egynapos sebészetrõl szólva célként jelölte meg a volumenkorlát eltörlését. Így próbálják kiváltani azokat a drágább, a kórházak és a betegek számára is megterhelõbb ellátási formákat, amelyeket jelenleg részben finanszírozási okból, részben az egynapos sebészeti volumenkorlát miatt kénytelenek kórházi ágyak igénybevételével elvégezni.

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere (Fidesz-KDNP), országgyûlési képviselõ köszöntõjében azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt nyolc évben a város kórházában csaknem 4,5 milliárd forintos fejlesztés valósult meg, s ezzel is hozzájárultak az intézmény ellátási körzetéhez tartozó 150-180 ezer lakos egészségének megõrzéshez.

A most átadott, 2,556 milliárd forintos, az unió által támogatott projekt keretében a központi technológiai tömböt korszerûsítették. Egy központi tömbben egyesítették a sürgõsségi betegellátó osztályt, a központi mûtõt, a központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályt, az egynapos sebészeti részleget és a központi diagnosztikát. Olyan struktúra jött létre, amelyben a hasonló jellegû szakmák szoros egysége valósulhat meg. Az egynapos sebészet saját hotelrészbe kerül, önálló szervezeti egységként mûködik.

A békéscsabai avatóünnepség elõtt Zombor Gábor ünnepi beszédet mondott Gyulán, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban, ahol egy integrációt támogató, mintegy kétmilliárd forintos fejlesztés kezdõdött a megyei kórház és a békéscsabai Réthy Pál Kórház együttmûködésében. A mintának szánt programtól azt várják az államtitkárság vezetõi, hogy a két intézmény összehangolt és magas színvonalú gyógyító tevékenysége optimális és költséghatékony eljárások sorát eredményezi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!