2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Õsszel indul: százezreket lehet kapni háztartási gépek cseréjéreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-02 14:27:20
Õsszel nyílnak meg a lakossági energetikai pályázatok. A legmagasabb elnyerhetõ összeg fûtéskorszerûsítés esetén 650 ezer, ablakok cseréje esetén 520 ezer, háztartási gépcsere esetén 35 ezer forint lesz.

Fûtéskorszerûsítésre, külsõ nyílászárók és háztartási nagygépek cseréjére lehet támogatást kérni az õsszel induló új energetikai pályázatokon.

Király Zsuzsanna, az Energiaklub munkatársa szerint a pályázatokból nagyon sokan ki fognak maradni, hiszen a keret a lakossági érdeklõdéshez képest rendkívül alacsony. Mint elmondta, szakpolitikai intézetük tavaszi felmérése szerint a háztartások negyede-ötöde, tehát közel egymillió család, tervez vagy szeretne valamilyen energetikai korszerûsítést a lakásában.

Az nem kérdés, hogy a komplex felújítás a leginkább célravezetõ, ám ezt a gyakorlatot nehezítik az emberek anyagi lehetõségei és a pályázati korlátok. Gyakran tehát csak részben újulnak meg az ingatlanok, igaz, egy-egy lakás esetében csak a fûtés korszerûsítése vagy az ablakok cseréje is nagyon komoly megtakarítást hozhat az energiafogyasztásban – tette hozzá Király Zsuzsanna.

Azt, hogy ha egyszerre nem megy minden, mit érdemes elõrevenni a felújítás során, épülettõl, illetve lakástól függ – mondta Lengyel Kristóf, a Pannon Építõmûhely Kft ügyvezetõje.  A cégvezetõ, aki egyben az Energiatakarekos.hu szakértõje azonban úgy véli, nagyon jó irány, ha elõször az építészet van rendbe téve, és az így lecsökkent energiaszinthez igazít a tulajdonos, egy ezáltal kevesebbe kerülõ gépészetet . Király Zsuzsanna azt hangsúlyozta, hogy ha valaki felújítást tervez, annak elsõ körben mindenképp érdemes energetikai szakértõvel konzultálni.

A homlokzati nyílászárók cseréjét és a lakások fûtésének korszerûsítéséhez 1,1 milliárd forinttal járul hozzá az állam, ami pályázatonként 650 ezer forintot jelent. Erre csak azok a lakástulajdonosok jogosultak, akiknek az otthona legfeljebb négylakásos, nem iparosított technológiával készült épületben van.

A szeptember 29-én megjelent pályázaton elnyerhetõ támogatás legfeljebb az elfogadott elszámolható költség 40 százaléka lehet, azzal a kitétellel, hogy a pályázatonként (lakásonként) adható támogatás nyílászárócsere esetén bruttó 450 ezer forint. Az elnyerhetõ összeg a lakások nyári hõvédelmének javítását célzó, árnyékoló vagy árnyékvetõ szerkezetek beépítésével kombinált nyílászárók cseréje esetében legfeljebb bruttó 520 ezer forint lehet. A pályázat célja, hogy csökkenjen a csökkenthetõ az épületek energiavesztesége és a széndioxid-kibocsátása.

Háztartási nagygépek cseréjére összesen 627 millió forintra pályázhatnak nagycsaládosok és nyugdíjasok. A vissza nem térítendõ támogatás mértéke a vételár 50 százaléka, de A+ kategóriájú gépek esetén maximum 25 000 forint, A++ és A+++ kategóriájú gépek esetén 35 000 forint gépenként. A szeptember 25-én megjelent pályázat cél tehát az, hogy az energiafaló hûtõ- és fagyasztóberendezések helyett a nyertesek energiatakarékos készülékeket vásároljanak.

Szeptember 22-én jelent meg a harmadik energiatakarékossági pályázat, amely az elavult kazánok cseréjét támogatja új, magas energiahatékonyságú kondenzációs berendezésekre. Erre is legfeljebb négy lakásból álló, nem ipari technológiával készült épületek tulajdonosai pályázhatnak. A támogatások teljes összege 1 milliárd forint. A pályázattal elnyerhetõ támogatás legfeljebb az elfogadott elszámolható költség 40 százaléka lehet, maximum 650 ezer forint.

A Kossuth Rádióban elhangzott még, vannak olyan beruházások, amelyek a modellszámítások szerint akár négy-öt év alatt is behozhatják az árukat, és olyan beruházások, illetve épülettípusok is akadnak, amelyeknél harminc év is lehet a megtérülés ideje. Igen nagy tehát a szórás.

A pályázatokról a kormányzati honlapon (www.kormany.hu), a pályázatkezelõ ÉMI Nonprofit Kft. honlapján (www.emi.hu), és a Zöld Beruházási Rendszer (www.zbr.gov.hu) oldalon. Így pályázhat új kazánraMegjelent a háztartási gépek cseréjére kiírt pályázat

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!