2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
EB: Magyarországnak tennie kell, hogy elkerülje a túlzottdeficit-eljárástForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-03 13:27:11
Az Európai Bizottság változatlanul úgy ítéli meg, hogy további strukturális lépéseket kell tenni a túlzottdeficit-eljárás újraindításának biztos elkerülésének érdekében.

Az uniós javaslattevõ-végrehajtó intézmény gazdasági és pénzügyi fõigazgatóságának szakértõi június 24. és 27. között tájékozódtak Magyarországon a gazdaságpolitikai fejleményekrõl, és július 1-jén tették közzé rövid közleményüket a felülvizsgálatról, most ennek részletesebb változata jelent meg.

A 35 oldalas dokumentumban úgy fogalmaznak: Magyarországnak további strukturális erõfeszítéseket kell tennie a Stabilitási és Növekedési Egyezmény megelõzõ szabályának és az adósságcsökkentési elõírás teljesítésének érdekében. Kiemelték azt is, hogy a kormány júliusban elfogadott egy kiigazító csomagot és felülvizsgálta az adósságrátára ható egyéb tényezõk mértékét, ami mérsékelheti az adósságcsökkentési szabály megszegésének kockázatát. Hangsúlyozták azonban, hogy a csökkenõ kockázatok ellenére egyik meghozott intézkedés sem helyettesítheti a határozottan csökkenõ adósságpályát eredményezõ, valós költségvetési konszolidációs erõfeszítéseket.

A szakértõk már július 1-jei közleményükben jelezték, hogy Magyarországnak valószínûleg további pénzügyi konszolidációs erõfeszítést kell tennie azért, hogy a kívánatos ütemben folytatódjon az eladósodottság csökkentése, és ezáltal elkerülhetõ legyen a túlzottdeficit-eljárás ismételt megindítása jövõ tavasszal. Brüsszel ugyanakkor üdvözölte a magyar makrogazdasági helyzetnek az utóbbi idõben tapasztalt javulását.

A részletes elemzésben a szakértõk elismerték, hogy a gazdasági helyzet tovább javult az utóbbi negyedévekben. Az idei elsõ negyedévben 3,7, a másodikban pedig 3,9 százalékkal bõvült a hazai össztermék (GDP) éves összehasonlításban. A fellendülés kiegyensúlyozottabbá vált, a belsõ kereslet vált a növekedés fõ hajtóerejévé, de ez is nagyrészt rövid távú ösztönzõ intézkedéseknek, köztük a közüzemi szolgáltatások szabályozott árcsökkentésének és a közmunkaprogram kiterjesztésének köszönhetõ. Mindazonáltal a mögöttes gazdasági helyzet is javult, amit jól tükröz az ipari termelés erõs növekedése.

Az Európai Bizottság tavaszi elõrejelzésében 2,3, illetve 2,1 százalékos GDP-növekedést jósolt Magyarországnak az idei és a jövõ évre, a magyar kormány viszont 3 százalék körüli ütemet vár. Bár az uniós szakértõk és a magyar hatóságok egyetértettek a gazdasági növekedés fõ hajtóerejének meghatározásában, a magyar kormány szerint az egyszeri hatásoknak kisebb szerepe volt a fellendülésben. Optimistább nézete a kormánynak abban is megmutatkozik, hogy a potenciális növekedésre adott becslése is magasabb, mint a bizottságé (1,5-2 százalék, míg az EB szerint 1 százalék idén és jövõre).

Annak ellenére, hogy a növekedési hitelprogram átmenetileg megélénkítette a hitelezést, a pénzügyi szektornak jobb mûködési környezetre van szüksége a pénzügyi közvetítés fenntartható helyreállításához. Bár a jegybank stressztesztjei szerint megfelelõ a tõkeellátottság és a likviditás, a normális hitelezéshez való visszatéréshez alacsonyabb adóra, kevesebb szabályozási kötöttségre és erõteljesebb portfoliótisztításra lenne szükség, összhangban az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásaival - mutattak rá az uniós szakértõk. Egyben üdvözölték a banki portfoliók megtisztítására tett kormányzati erõfeszítéseket, de arra figyelmeztettek, hogy egy "rossz bank" létrehozásakor figyelni kell az állami segélyezésre vonatkozó uniós szabályokra.

A lakossági devizahitelek kapcsán a szakértõk jelezték, hogy tudomásul vették a helyzet rendezését célzó kormányzati erõfeszítéseket. Ugyanakkor szükségesnek tartják a konzultatív megközelítést és az érintett felek közötti arányos tehermegosztást bármilyen kormányzati döntés esetén, hogy elejét vegyék az erkölcsi kockázatnak és a pénzügyi stabilitás megingásának.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!