2024. április 23. Kedd, Béla.
 
A kormány 2020-ig több mint 300 milliárd forint EU-támogatást szán élelmiszeripari fejlesztésekreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-05 08:36:09
Ezt mondta a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelõs államtitkára Szabadszálláson, a helyi gazdakör térségi fóruma elõtt tartott sajtótájékoztatón.

Ez meghaladja az elmúlt 20 évben e célra felhasznált összes támogatást - mondta Kis Miklós Zsolt. Közölte: a pénz bõ felét a vidékfejlesztési források biztosítják a kis- és közepes vállalkozások (kkv) számára, de a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) is jelentõs összegek áramlanak majd 2020-ig az ágazatba.

Emlékeztetett: vidékfejlesztésre ugyancsak az elmúlt 7 éves ciklusban felhasználtnál több, a nemzeti társfinanszírozással együtt összesen 1200 milliárd forintot meghaladó uniós forrás jut az évtized végéig. Kiemelte, hogy a pénzek 60 százalékát kis- és közepes vállalkozások kapják, amellyel a kormány célja a versenyképesség javítása mellett a vidéki foglalkoztatás erõsítése.

Az agrárágazatok közül a munkaigényes területek - kertészet, állattenyésztés, erdõgazdálkodás és feldolgozóipar - lesznek  a vidékfejlesztési támogatások kiemelt kedvezményezettjei - tette hozzá az államtitkár.

Gyõrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a közös agrárpolitika elsõ pillérérõl szólva elmondta: a magyar gazdák ennek változásaiból aránylag keveset érzékelnek majd, hiszen hazánk marad a jól ismert és bevált területalapú (SAPS) kifizetési rendszernél.  Aláhúzta: a döntéshozatal nemzeti hatásköre érdemben bõvült a korábbi közös agrárpolitikához képest.

Emlékeztetett arra, hogy a kabinet a középbirtokoktól nem von el forrásokat, a támogatási és birtokpolitikát párhuzamba állítva bevezette viszont a degressziót, azaz a növekvõ birtokméretek arányában csökkenõ területalapú támogatásokat. Ennek értelmében 1200 hektártól teljes elvonás érvényesül, amely azonban a kifizetések 30 százalékát kitevõ zöldítéshez kötõdõ támogatásokat nem érinti.

Jelezte: a termeléshez kötött támogatások 3,5-rõl 15 százalékra bõvülése lehetõvé teszi a fehérjenövények - köztük is kiemelten a szója - hazai termesztésének fellendítését és gazdaságosabbá tételét.

Az elnök beszámolt arról, hogy a kamarában több új szolgáltatást készítenek elõ. A jövõ év tavaszától várhatóan már teljes egészében igénybe vehetõ lesz az agrometeorológiai és növényvédelmi elõrejelzés. Emellett létrehoznak egy alkuszcéget, amely a biztosítási piacon fog tevékenykedni az olcsóbb és szélesebb körben használható termékek megjelenése érdekében - közölte Gyõrffy Balázs.

Jakab István, az Országgyûlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke kiemelte, hogy a birtokpolitikának, a támogatáspolitikának és a vidékpolitikának egységet kell képeznie. Rámutatott: Magyarországnak nagy szüksége van arra, hogy a vidékfejlesztési támogatások többsége a következõ években gazdaságfejlesztésre fordítódjon, mert csak egy erõs gazdaság képes érdemben változtatni az életminõségen.

Kitért arra is, hogy a vidék felemelkedéséhez nélkülözhetetlen, hogy az intézményrendszer közelebb kerüljön az ott élõ emberekhez. Ezért a kormány kiemelt figyelmet és jelentõs összegeket fordít a helyi ügyintézési és ellátási lehetõségek megteremtésére, megerõsítésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!