2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Mézhez édesgetnek a méhészekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-06 09:30:57
Közel húszféle termelõi mézet kóstolnak és értékelnek a látogatók.

– Az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedett a hazai mézfogyasztás, ugyanakkor nálunk, a nyugat-európai országokkal ellentétben még mindig csak a méz töredéke jut el közvetlenül a termelõtõl a fogyasztóhoz – fogalmazott szombaton a Berettyóújfalu és Vidéke Méhészek Egyesülete és a Bihari Mézlovagrend szakmai találkozójának megnyitóján dr. Cserényi Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökhelyettese.

Fekete András, a Berettyóújfalu és Vidéke Méhészek Egyesületének vezetõségi tagja érdeklõdésünkre elmondta, a tizenöt tagból álló Bihari Mézlovagrend a méz népszerûsítéséért jött létre 2012-ben.

– A méhészegyesület közel száz tagjának javaslatai alapján választottuk ki azokat a méhészeket, akikbõl a lovagrend alakult. A mézlovagrendnek örökös tagja Fábián Gyula posztumusz lovag, aki kezdeményezte a lovagrend létrehozását – tájékoztatott a méhész. Kiemelte, az egyesületnek ez az elsõ önálló rendezvénye, ahol tizenkét kiállító várja a szakma és a civil élet képviselõit. – A méz szezonális termékként él a köztudatban, az õszi-téli idõszakra koncentrálódik, ennek ellenére egyre inkább alapélelmiszerként jelenik meg a piacon. A szakmai találkozón közel húsz, az egyesület termelõi által készített mézet kóstolhatnak meg az érdeklõdõk, amit értékelve a nap végén eldõl, melyik a legfinomabb. Célunk, hogy a látogatók büszkék legyenek bihari méhészeinkre, a szakemberek pedig a mézükre – tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!