2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Aradi vértanúk – Országszerte megemlékezéseket tartanak a mai nemzeti gyásznaponForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-06 11:20:55
Országszerte és a határon túl is megemlékezéseket tartanak ma, az aradi vértanúk emléknapján. A központi ünnepségek reggel a Parlament elõtti Kossuth téren kezdõdnek, ahol félárbocra engedik Magyarország lobogóját. Megemlékezést tartanak a Batthyány-mauzóleumnál, a megújított Batthyány-örökmécsesnél pedig bárki gyertyát gyújthat egész nap.

A központi ünnepségek hétfõn 9 órakor a Parlament elõtti Kossuth téren kezdõdnek, ahol katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonják, majd félárbocra engedik Magyarország lobogóját.

Ezt követõen fél 10-kor gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnök vesztõhelyéhez vonulnak át a megemlékezõk gyertyát gyújtani. A Batthyány-örökmécses megújult környezetét vasárnap, az aradi vértanúk emléknapja elõtt mutatták be a fõváros V. kerületében.

Az október 6-i központi rendezvények 11 órakor a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódnak, ahol Hende Csaba honvédelmi miniszter mond beszédet. Az eseményen részt vesz több száz, a VIII. és IX. kerület iskoláiból és a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumból meghívott diák.

Déltõl rendhagyó történelemóra keretében, a rendezvényen részt vevõ mintegy ezer középiskolás diák – történelmi áttekintést nyújtó kísérõ vezetésével – a korszakhoz kapcsolódó emlékeket bemutató hét állomásból álló sétán vehet részt a Fiumei úti Sírkertben.

Az emléknap programjaihoz kapcsolódóan hétfõ délig megállási és parkolási tilalom lesz érvényben Budapesten, az V. kerületben az Alkotmány utca mindkét oldalán a Szemere utcától a Kossuth térig, valamint hétfõ 18 óráig az V. kerületben, a Batthyány-örökmécsesnél. Emellett hétfõ 7.30-tól 10 óráig a Jászai Mari tér és a Kossuth tér között nem közlekedik a 2-es villamos. A Fiumei úti Sírkerthez közvetlenül vezetõ utakon várhatóan hétfõ 10 órától fokozott gyalogos- és buszforgalomra kell számítani.

A központi rendezvények mellett országszerte számos vidéki településen, valamint a határon túl is tartanak megemlékezéseket, gyertyagyújtást, illetve koszorúzást, többek között Debrecenben, Hévízen, Nagykanizsán, Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Kecskeméten, Nyíregyházán, Kaposváron.
Lezsák Sándor, az Országgyûlés alelnöke Bács-Kiskun megyében, Csólyospáloson mond beszédet és részt vesz az aradi vértanúk emlékére állított 13 kopjafa avatásán.

A romániai Aradon Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára mond beszédet, és a Nemzeti Énekkar is fellép az Aradi Vértanúk tiszteletére rendezett emléknapon.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség báró Perényi Zsigmond és az aradi vértanúk tiszteletére Nagyszõlõsön tart emlékünnepséget. Az esemény ünnepi szónoka Prõhle Gergely, az Emberi Erõforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelõs helyettes államtitkára lesz.

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követõen Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az ugyanezen a napon, Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország elsõ független, felelõs kormányának miniszterelnökére emlékezünk. Ezen a napon – az errõl szóló rendelet értelmében – az iskolákban is megemlékezéseket tartanak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!