2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Szépítõ sütõtök az õszi depresszió ellenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-06 12:08:41
A sütõtök erõs antioxidáns hatásának hála nem csak a ráncok elleni harcban kiváló: agyserkentõ nassolnivalóként segít elkerülni az õszi depressziót.

A népi gyógyászat is hamar felismerte a sütõtök és a tökmag (olaj, tökmagliszt) jelentõségét. Gyógyító hatása régrõl ismert, hiszen kitûnõ béltisztító, vízhajtó, valamint magas az antioxidáns tartalma is. Színe pedig jól mutatja, hogy karotintartalma is jó hatással van a szervezetünkre! Ha érett, szép narancssárga sütõtököt választunk, az hatalmas mennyiségû A-vitamint tartalmaz, de található benne B és C-vitamin is. Káliumtartalma pedig vértisztító!

Filléres öregedésgátló

A sütõtökpüré magas antioxidánstartalommal rendelkezik, gazdag luteinben és zeaxantinban, melyek mindegyike támogatja a látás egészségét. A béta-karotin pedig csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A bõr idõvel veszít üde színébõl, szárazzá válik és megereszkedik, éppen ezért a különbözõ zöldségek fogyasztása kiemelt jelentõségûvé válik ilyenkor.

A tök nagy mennyiségben tartalmaz, olyan antioxidáns anyagokat, melyek megkötik a káros anyagokat, és egészséges ragyogást kölcsönöznek a bõrnek. Emellett védi és táplálja, frissíti és hidratálja, valamint eltávolítja a szennyezõdéseket, melyek eltömítik a pórusokat. A bõrre közvetlenül felvéve létfontosságú tápanyagokhoz és vitaminokhoz juttatja testünket.

Segít a ráncok elleni csatában, a benne található magas C-vitaminnak hála, az A-vitaminos összetevõk pedig megszabadítanak a pattanásoktól és a mitesszerektõl. Éppen ezét manapság a kozmetikai cégek is elõszeretettel alkalmazzák, ha viszont saját kémiai anyagoktól mentes bõrápoló csodaszert szeretnél, akár otthon is elkészítheted kedvenc õszi sütõtökös arcpakolásodat.

Csodatévõ arcpakolás minden bõrtípusra

Hozzávalók: ¼ csésze fõtt sütõtök, 1 tojás, 1 teáskanál mandulatej, ½ teáskanál méz, (száraz bõrre), 1 teáskanál almaecet (zsíros bõrre)

Elkészítése: Pürésítsd a sütõtököt sûrû masszává, majd add hozzá a tojást. Ha száraz bõrrel rendelkezel, keverd el tejjel és mézzel, ha zsíros bõrtípussal vagy megáldva használj a recepthez almaecetet. Jól dolgozd el az összetevõket, majd vidd fel a pakolást az arcodra, és hagyd fenn 10-20 percig. Végül öblítsd le hideg vízzel.

Tökmaggal az õszi/téli depresszió ellen

Ezzel a különleges zöldséggel megakadályozhatjuk az õszi borongós idõvel érkezõ rossz közérzetet, és a depressziót. A B6-vitamin erõs antidepresszáns hatással rendelkezik, javítja a hangulatot, és serkenti az agymûködést. A magokat se dobjuk a kukába, a tökmag ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz egy L-triptofán nevû anyagot, melyet kutatások szerint, a depressziós tünetek ellen hatásosnak bizonyult.

Az aszalt sütõtök, vagy a házi készítésû sütõtök chips napközben kiváló nassolnivaló, agyserkentõ hatásának hála segít az irodában, hogy egész nap friss és energiával teli maradj. Bátran fogyaszthatod akkor is ha diétázol, mivel nem hizlal, nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, és nagyon egészséges. Ha szeretnéd a ropogós sütõtök chipset te magad is elkészítheted.

Sütõtök chips

Mosd meg és jól hámozd meg a sütõtököt, majd egy zöldségpucolóval készíts vékony csíkokat belõle. Bélelj ki egy tálcát sütõpapírral, helyezd bele a vékony szeleteket, olajozd be õket egy kicsit, végül elõremelegített sütõben süsd 150 fokon. Végül ízlés szerint, sózd, vagy fûszerezd.

Természetes antibiotikum

Amellett, hogy a sütõtököt kiválóan használhatjuk a lakás õszi dekorációjához, tanulmányok szerint, a benne található összetevõk antibiotikus hatással bírnak, és sikeresek lehetnek a fertõzéseket okozó mikrobák ellen. Szakemberek proteint vontak ki a sütõtökbõl, hogy megfigyeljék a gátolja-e a mikrobák növekedését. Az eredmény bámulatos volt, az egyik protein hatásos lehet a Candida albicans-szal szemben, mely rengeteg megbetegedéséért felelõs évrõl-évre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!