2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Látható biztonságot szeretnénekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-06 12:15:35
Újabb százötven településen vezetik be a bûnmegelõzési mintaprogramot.

Folytatódik a rendõrség, a polgárõrség és a Nemzeti Bûnmegelõzési Tanács közös bûnmegelõzési mintaprogramja – jelentette be Túrós András, az Országos Polgárõr Szövetség elnöke a programot elindító rendezvényen Budapesten.

A programot 100×00 biztonságról 250×100 biztonságra nevezik át, utalva arra, hogy már 250 településen vezetik be, teljes biztonságra törekedve. A mintaprogram célja 2013. márciusi indulása óta nem változott: javítani kell a lakosság szubjektív biztonságérzetét és csökkenteni kell a jogsértések számát. A programhoz szeptembertõl négy fõvárosi kerület, 31 város és 115 község csatlakozott.

Tasnádi László, a Belügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy a polgárõrség munkájában a rendõrséggel kialakított együttmûködés az egyik legfontosabb, ennek volt mintapéldája a 100×100 elnevezésû program, amely jó gyakorlatnak minõsült. A kormánytól a polgárõrség idén további 200 millió forintot kap. Papp Károly altábornagy, országos rendõrfõkapitány azt mondta, kétségekkel és kérdõjelekkel indult el a program, de több regionális fórum után látszott: “telitalálat” volt, és folytatni kell. Fontosnak nevezte, hogy a rendõrség az önkormányzatok álláspontját is figyelembe veszi, és hangsúlyozta: a települések egyedi helyzetére egyedi válaszokat kell adni és közösen kell kidolgozni a programokat – mondta. A 250×100 program 2015 végéig tart.
Csak közösen

Az Országos Polgárõr Szövetség (OPSZ) munkájának utóbbi két évtizedes tapasztalata az, hogy a bûnözés olyan összetett társadalmi jelenség, amely ellen csak minden egyes állampolgár és a helyi közösség közremûködésével lehet. Az OPSZ rendszeresen hirdet és végrehajt bûnmegelõzési programokat, amelyek akkor eredményesek, ha összhangban vannak az adott település sajátosságaival, s azok alapján dolgozzák ki a módszert. Az eredményes programokat folytatva („Kistelepülések biztonsága”; Tiszteletet az éveknek – biztonságot az idõseknek”; Egy iskola – egy polgárõr”; SZEM – mozgalom) alakult ki a mintaprogram – olvasható a célok között.

A tavalyi belépõk között szerepel Hajdúhadház, amely a lovas polgárõrség megszervezésével már korábban felhívta magára a figyelmet. Molnár Balázs elnök rendszeresen be tud számolni olyan akciókról, amikor például falopást akadályoztak meg a figyelõszolgálat segítségével. Csáfordi Dénes polgármester sosem titkolja, az, hogy a kertségeikben elérték, hogy végre biztonsággal lehessen termelésbe kezdeni, megelõzzék az idény jellegû bûncselekményeket, jórészt a polgárõrök és rendõrség hatékony összefogásának, jelenlétének köszönhetõ.
Kell a támogatás

Biharkeresztes új a programban. Sándor Péter elnök kiemelte, határszélen vannak, ezért a migrációs határsértõk jelenlétébõl adódó feladatok megoldása az elsõ.

- Korábban is közös szolgálatot szerveztünk a határrendészekkel; most is az a prioritás, hogy még jobban figyeljünk az idegenekre a buszpályaudvaron, vasútállomáson is – mondta.

A szerepiek vezetõje nagyon örül, hogy õk is részesei a programnak. Azt is elmondta, az bizony nem öröm, hogy a bûnelkövetési statisztikák alapján a kiválasztottak, az viszont igen, hogy ez plusz forrással jár. – Önkormányzatunk hozzáállása példamutató, de ebben az évben csak 130 ezer forintot tudott adni a mûködésünkre. Az a félmillió forint, amellyel a program által gazdagodunk, végre lehetõvé teszi, hogy például megfelelõ egyenruhánk legyen. Szomorú, de a pénz kérdését nem hagyhatjuk figyelmen kívül – mondta a szerepi szövetség elnöke, Dezsõ Gyula. Hozzátette, fontos cél, hogy fiatalokat is bevonzzanak maguk közé, ne elöregedõ legyen a szervezet. Szerepen is megszervezték a lovas szolgálatot, öten lesznek, köztük két apa a lányával – tudtuk meg. S hogy mi viszi elõre ezt az önkéntesekbõl álló közösséget, így fogalmazta meg: Legyünk láthatóak. Ha így teszünk, észrevesznek, és a visszajelzés, a jó vélemény jól esik.

HBN-BB
A megyei belépõk:

2013.: Hajdúhadház, Bagamér, Konyár, Hosszúpályi, Hajdúsámson

2014.: Kaba, Körösszakál, Hencida, Biharkeresztes, Szerep
A program tartalmi elemei:

- a település helyzetének értékelése; a bûncselekmény elkövetési okok feltárása, megállapítása, a sértetté válást befolyásoló tényezõk feltárása; a polgárõr szolgálatok földrajzilag behatárolható területeinek meghatározása; a megelõzés alkalmazható módszereinek meghatározása; a polgárõr egyesületek alapfeladatainak a rendõrség szakmai koordinálásával történõ végrehajtása; szoros együttmûködés a rendõrséggel, az önkormányzattal, a szakmai szervezetekkel, a helyi intézményekkel, a helyi lakosokkal, az információk hatékony továbbítása, folyamatos kommunikálása; a közösségi bizalomerõsítés; esélyegyenlõség, etnikai problémák megoldásának segítése. Stb.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!