2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Exportképes tudást hoz az atomerõmû-beruházásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-07 09:08:05
Exportképes tudást és tapasztalatot fog magával hozni a paksi atomerõmû kapacitás-fenntartási beruházása, amely az elkövetkezõ 25-30 évben is munkalehetõséget biztosít az abban résztvevõ vállalkozásoknak - mondta a külgazdasági és külügyi államtitkár csütörtökön Pakson.

Szabó László a Fidesz paksi polgármesterjelöltjével, Kozmann Györggyel tartott közös vállalkozói fórumon emlékeztetett arra, hogy a kapacitás-fenntartás 10-12 milliárd eurós beruházás lesz, aminek 40 százaléka, mintegy hárommilliárd euró érhetõ el a hazai kis- és középvállalkozások számára.

A megrendelésekhez azonban komoly koordinációra van szükségük a vállalkozásoknak - mondta, hozzátéve, hogy jelenleg az atomerõmûbe beszállító és szolgáltató vállalkozások száma 160, ennek azonban legalább a kétszeresére lesz szükség. ,,A lehetõség mindenki számára adott, már októberben megjelennek a technológia elõkészítésével kapcsolatos pályázatok - jelentette ki.

Mint mondta, a hárommilliárd euró nem csak arra lesz jó, hogy megfelelõ munkához jussanak a projektben résztvevõ vállalkozások, hanem verseny- és exportképes tudást, tapasztalatot is jelent az, hogy világszínvonalú minõségi követelményeknek kell megfelelniük. A lehetõségeket a helyi kkv-k tudják a legjobban kihasználni - jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy jelenleg világszerte 70 atomerõmû épül, és további 170 építését tervezik. Finnországban például a finn és orosz kormány megállapodása szerint a paksihoz hasonló erõmûvet építenek. Pakson is ugyanazoknak a sztenderdeknek kell megfelelni, mint Finnországban.

Hozzátette: ha megalakul az új paksi önkormányzat, az érdeklõdõ kkv-k egy központi koordinációs irodán keresztül hamar megtudják, milyen feltételekkel lehet részt venni a projektben.

Egy felvetésre, miszerint ha a kkv-kat alvállalkozóként vonják be a beruházásba, az növeli a költségeket, azt mondta: nem szabad alábecsülni az integrátorok szerepét. Úgy vélte, nem baj, ha az integrátoroknak van kis mértékû árnövelõ hatása, mert a kkv-k velük együtt tudják majd megtanulni, milyen követelményeknek kell megfelelni, és késõbb 3-4 céggel összefogva, önállóan tudnak jelentkezni a feladatra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!