2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
10 dolog, amiért szerethetõ a kölesForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-07 09:15:04
A kölest nemcsak tápanyagtartalma miatt kell szeretnünk! Egyike azon kevés teljes gabonáknak, melyek gluténmentesek és lúgosítanak.

Ha csak egy-két egészségügyi elõnyét említjük a kölesnek, messze járunk az igazságtól. A köles elõnyei nem állnak meg annál a ténynél, hogy lúgos és gluténmentes, tápanyagban gazdag gabona. Sajnos, nem kap akkora figyelmet, amekkorát érdemelne. A fõtt köles remek helyettesítõje a reggeli zabpehelynek, de akár a pirítósra, salátákra is szórhatjuk, ha egy kis kellemes, lágy, édeskés ízt szeretnénk. Ráadásul a köles fõzése nem telik sok idõbe, könnyû beiktatni étrendünkbe!

Fogyókúrázóknak is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma. Hosszabb ideig telítettnek érezhetjük magunkat tõle, esélyes, hogy a kalóriadús ételek iránti sóvárgást is elkerüljük. De lássuk a köles elõnyeit pontról pontra!

1. Lúgosító gabona
Az optimális egészséghez gyakran javasolják az orvosok a lúgos diétát. Tény: az egészséges táplálkozás 60 százaléka lúgos ételekbõl áll. A köles is lúgosító élelmiszer – így segít fenntartani testünkben az egészséges pH-egyensúlyt, és ez elengedhetetlen a betegségek megelõzésében.

2. Gluténmentes
Tápláló gluténmentes élelmiszert keresünk? Megtaláltuk. Mi lehet jobb a kölesnél? Remek tápanyagforrás amellett, hogy gluténmentes. Lisztérzékenységgel küzdõk számára is ideális, hiszen õk a gluténtartalmú termékekre nagyon érzékenyek.

3. Fontos magnézium-forrás
Az egészséges köles magnéziumban gazdag. Olyan ásványi anyag ez, mely számos testi funkciónkban kulcsszerepet játszik. Bizonyítottan csökkenti a migrénes rohamok számát és kordában tartja az asztmát. Az alacsony magnéziumszint növeli a magas vérnyomás-, a beszûkülõ artériák-, a plakkformálódás esélyét, melyek mind szívproblémák kialakulásához vezetnek. Ezeknek kockázatát minimálisra csökkenthetjük, ha magnéziumban gazdag ételeket eszünk, így például kölest. A köles elõnye továbbá, hogy a magnézium mellett mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz.

4. B-vitaminban gazdag
A köles nagy mennyiségû B-vitaminnal látja el szervezetünket. A niacin, folacin, riboflavin, tiamin csak néhány azon fontos B-vitaminok között, melyeket a köles tartalmaz és testünk energiaszintézisében szerepet játszanak. Ha tehát energiát szeretnénk és fáradtnak érezzük magunkat, egy tálka köles mindig jól jöhet, megfelelõ mennyiségû energiával tölt fel bennünket!

5. Kiváló antioxidáns
Védjük magunkat a szabad gyökök károsító hatásaival szemben kölessel, mivel ennek az élelmiszernek erõs antioxidáns hatása van.

6. Egészséges koleszterinszintet biztosít
Ez a kellemes ízû gabona a fitokemikáliák kiváló forrása, mely tanulmányok szerint csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, ám emeli a jó koleszterinét. Vagyis feltétlenül iktassuk be étrendünkbe, ha fontos a szívünk egészsége!

7. Prebiotikumként mûködik
Szervezetünknek jó baktériumokra is szüksége van. A kölesnek ismert prebiotikus aktivitása, mely hozzájárul a jó baktériumok mennyiségének növeléséhez – ezek kulcsszerepet játszanak az emésztés elõsegítésében. Plusz, ellentétben a finomított gabonákkal, a köles nem teszi lehetõvé a rossz baktériumok elszaporodását.

8. Csökkenti a triglicerid-szintet
A triglicerid egyfajta zsír, mely a vérben kering. Az abnormális trigliceridszint növeli a szívproblémák kialakulásának kockázatát. Kölesben gazdag étrenddel megelõzhetjük ezt a gondot, mert segít fenntartani a megfelelõ trigliceridszintet, egészséges szív- és érrendszert eredményezve.

9. Javítja a hangulatot
A köles triptofánt tartalmaz, azt az esszenciális aminosavat, mely segíti a szerotonin termelõdését. A szerotonin jelentõs hatással van hangulatunk, alvásunk és étvágyunk alakulására, az alacsony szerotonin-szint depresszióval és alvászavarral járhat. Tehát, ha rossz a hangulatunk, jó tanács egy tál köles fõzése és elfogyasztása! Ha vidám rendezvényt szeretnénk, a köles torta, köles süti vagy kölessel készült sült rizs mindig jó választás…!

10. Jó minõségû fehérje-forrás
Számos jó fehérje-forrás létezik, többségük azonban erõsen savas és felboríthatja szervezetünk pH-egyensúlyát.
A köles elõnye, hogy nemcsak lúgosít, de csupán 50 gramm belõle fedezi a napi javasolt fehérjebevitel 12 százalékát. A vegetáriánus étrendet követõk számára fokozottan ajánlott kölest fogyasztani, hogy megfelelõ mennyiségû fehérjét juttassanak szervezetükbe.

Fontos megjegyezni, hogy túlzásba sem kell vinni a köles fogyasztását. A pajzsmirigy diszfunkcióval küzdõ embereknél a köles túlzott fogyasztása ronthatja a tüneteket. Tehát, már meglevõ pajzsmirigy-problémák esetén a köles vagy köles alapú ételek bevitelét korlátozni kell.

Felhasználása

Kásának, édesen vagy sósan:
Kétségtelenül a legegyszerûbb köleses étel, ha kása módra megfõzzük: az édes változatok közül ajánlom ezt a meggyes-mákos összeállítást, a sósak közül pedig ezt a paradicsomost.

Zöldségételek dúsítására:
Megfõzhetjük külön is köretnek, vagy megfelelõ idõben belerakva akár együtt is a zöldségekkel, mint ennél a tavaszi zöldségegytálnál. Bõvebb lére engedve, levesként is mûködik ez az összeállítás, akkor levesbetétté minõsül át a köles.

Lepény alapjának:
Minimális munkával készül ez a jól variálható, ízletes fogás, ami akár desszertként, akár egytálételként is az asztalra kerülhet: Gyümölcsös köleslepény és változatai.

Töltelékekhez, fasírtokhoz:
Ragacsosra fõzve (több folyadékkal, a vége felé kevergetve) remek alapul szolgál fasírtmasszákhoz, amit zöldségekbe töltve vagy külön is megsüthetünk. Bár, ha elég zsenge az a zöldség, akkor ez el is maradhat, mint ennél a karalábénál.

Vegán túrónak:
Megfelelõen ízesítve a túróhoz megtévesztésig hasonló állagú és ízû, így akik nem fogyaszthatnak tejtermékeket, azok is élvezhetik például a körözöttet vagy a túrós pogácsát (meg mindenféle más, eredetileg túrós finomságot is).

Sütitöltelékbe "szaporítóanyagnak":
Ennél a máktortánál puhára fõtt köles a töltelék alapja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!