2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Az évtized végéig 1500 milliárd forint jut közlekedésfejlesztésreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-07 10:44:44
Címkék: Bihari hírek, nfm
A következõ 6 évben 1500 milliárd forintból valósulhatnak meg újabb közlekedési beruházások Magyarországon, az összeg háromnegyedét a kormány vasúti fejlesztésekre szánja - jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelõs államtitkára hétfõn, a Szolnok-Szajol vasútvonal új Tisza-hídjának betolása alkalmából, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Hegmanné Nemes Sára emlékeztetett: az új vasúti híd megépítése része a 6,4 kilométer hosszú Szolnok-Szajol vasútvonal-szakasz nettó 20,7 milliárd forintos rekonstrukciójának. Aláhúzta: a kormány kiemelten fontos feladatként kezeli a biztonságos és európai színvonalú közlekedés feltételeinek megteremtését.

A Közlekedés Operatív Programból (KÖZOP) az elmúlt idõszakban 2500 milliárd forintot fordított e célra, a következõ 6 évben pedig további 1500 milliárd forint áll rendelkezésre hasonló beruházások támogatásához, melynek háromnegyedét vasúti fejlesztésekre fordítják majd - tette hozzá. Rámutatott: e fejlesztések lehetõvé teszik - a szolgáltatás színvonalának javítása mellett - a vonatok óránkénti 160 kilométeres sebességét, így a menetidõn is jelentõsen rövidítenek. Közölte: a 2015-ben elkészülõ Szolnok-Szajol vasútvonal rekonstrukciója a Debrecenig tartó szakasz felújításával folytatódik az évtized végéig. Emellett a tervek között szerepel új vasúti kocsik és mozdonyok beszerzése, valamint a Hatvan-Miskolc-Nyíregyháza vonal és az elõvárosi közlekedés modernizálása is.

Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármester a tájékoztatón úgy fogalmazott: a mostani és tervezett vasúti fejlesztéseknek, valamint a közelmúltban Abony és Fegyvernek között elkezdõdött M4-es autópálya-szakasz építésének köszönhetõen a Tisza-parti megyeszékhely ,,hihetetlen mértékû közlekedési infrastruktúra-fejlesztésen esik át.  Ezek nagyban hozzájárulnak a település és a térség gazdaságának fejlõdéséhez is - húzta alá.

Az épülõ sztrádáról szólva azt mondta: az nem csak tehermentesíti a város forgalmát, de a kormányfõ ígérete szerint késõbb Abony és Budapest között szintén megépülõ négysávos úttal együtt a fõváros megközelíthetõségén is sokat javít. Szolnok számára ugyancsak fontos, hogy a folyamatban lévõ vasúti fejlesztések gyorsabb, hatékonyabb és a mainál kevésbé zajos vonatközlekedést tesznek majd lehetõvé. Az alkalmazott technológiai elemek közül garancia erre a sínek rezgéscsillapítása és mintegy 1000 méternyi zajvédõ fal kiépítése - fûzte hozzá.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Zrt. kommunikációs vezetõje az eseményen arról beszélt: a Szolnok-Szajol vasútvonal új Tisza-hídjának helyére tolásában a munka különlegességét annak gyorsasága adja. ,,Fantasztikus mérnöki teljesítménynek nevezte az új, mintegy 2000 tonnás, közel 200 méter hosszú, iker hídszerkezet helyére tolását 36 óra alatt. Tájékoztatása szerint az eddigi helyérõl vasárnap este 8 óra óta kitolt, jelenleg a folyó medrében kialakított ideiglenes alátámasztásokon nyugvó régi, 2300 tonnás acélszerkezetet a MÁV fogja újrahasznosítani. Az új híd egy-egy vágányát tartó szerkezeteibõl az elsõt október 5-11. között, azaz mindössze 7 nap alatt teszik alkalmassá a vasúti közlekedésre, míg a másik novemberben kerül a helyére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!