2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A déligyümölcsöket ellenõrzi a NébihForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-07 11:18:14
Kiemelten ellenõrzi a déligyümölcsök minõségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), elsõsorban a citrusféléket (mandarin, narancs, grépfrút), az avokádót és az egzotikus gyümölcsöket (mangó, ananász) vizsgálja – közölte a hatóság hétfõn az MTI-vel.

A Nébih közleménye szerint Magyarországon évente átlagosan közel 12 kilogramm déligyümölcsöt fogyasztanak, szezonjuk szeptember végétõl március közepéig tart. Mivel a déligyümölcsök minõsége a szezon kezdeti szakaszában nem mindig kielégítõ, Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter elrendelte e termékek minõségének kiemelt ellenõrzését.

A miniszteri utasítás értelmében a szabvány szerinti valamennyi minõségi paramétert vizsgálni kell. Az ellenõrzés célja a citrusféléknél a penészes, romlóhibás, esetleg fagyott, nem megfelelõ létartalmú gyümölcsök, az érlelés során bekövetkezõ etilén perzseltség, az avokádónál az éretlen vagy túlérett, romlóhibás gyümölcsök, a banánnál pedig a túlérett vagy az érlelés során elkövetett hibák miatt ízetlen, zöld gyümölcsök kiszûrése.

Csak a nem megfelelõ minõségû termékek árupiacról történõ kivonásával és a helyes forgalmazói magatartással (folyamatos áruleválogatás, megfelelõ tárolási körülmények és nyomonkövethetõség) érhetõ el, hogy a vásárlók jó minõségû és élelmiszer-biztonsági szempontból kifogástalan termékekkel találkozzanak a boltok polcain – írja közleményében a Nébih.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!