2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Korszerûsítették a honvédkórház fûtési rendszerétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-08 09:12:04
A szennyvízhõ-energiának köszönhetõen korszerûbb és gazdaságosabb lesz a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Róbert Károly körúti épületeinek hûtési, illetve fûtési rendszere - mondta Szabó István vezérõrnagy, az intézmény parancsnoka kedden, a rendszer átadásakor.

A honvédkórház csatornahõ-hasznosítási rendszerének szimbolikus kulcsát Tarlós István fõpolgármester és Móró Lajos, a HM EI Zrt. vezérigazgatója adták át Hende Csaba honvédelmi miniszternek és Szabó Istvánnak.

Az intézmény parancsnoka elmondta, hogy mintegy egy éve indult energia-racionalizási programjuk célja az volt, hogy mérhetõen gazdaságosabbá tegyék a kórház mûködését. A Róbert Károly körúti telephely alatt húzódó csatornarendszert is hasznosítva fejlesztették a központi fûtési, illetve hûtési rendszert. Szabó István hangsúlyozta: a rendszer révén nemcsak gazdaságosabban mûködik a kórház, hanem a környezetet sem terhelik majd.

Budapest megint bemutat valami újat - fogalmazott Tarlós István, hozzátéve: ez a fejlesztés innovatív és takarékos, amire az országnak büszkének kell lenni. A fõpolgármester kiemelte, hogy energiaforrások fogyóban vannak, Magyarország sem mentesül ennek nehézségei alól, és az egyik legproblematikusabb terület ebbõl a szempontból a fûtés.

Tarlós István elmondta, a Fõvárosi Csatornázási Mûvek székházának fûtése mûködik még hasonló technológiával, most másodikként a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban valósult meg ez a fejlesztés. A fõpolgármester szavai szerint a mintegy 700 millió forintos beruházás kevesebb mint 10 év alatt megtérül, mivel a korszerûsítés révén évente 100 millió forintos megtakarítás érhetõ el.

Hende Csaba arról beszélt, hogy hosszú évek óta küzdenek azzal, hogy megoldják a honvédkórház, a magyar egészségügy egyik zászlóshajójának problémáit. Megjegyezte: eddig is minden forintért lehajoltak, ez a mostani beruházás pedig összességében milliárdos megtakarítást jelent majd, amelyet a betegek gyógyítására, a kórház feladatainak ellátásra tudnak fordítani.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalért felelõs kormánybiztos arról beszélt, hogy a magyar elme találékonyságát, magyar mérnökök és kivitelezõk munkájának eredményét adták most át. Mint kiemelte: mindig azon lesznek, hogy a szükséges anyagi háttér biztosításával hozzásegítsék a magyar vállalkozókat ahhoz, hogy ha van jó ötletük, azt meg is valósítsák.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!