2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Önkormányzat 2014 – A szavazás végéig mûködik a Választási Információs SzolgálatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-14 09:23:58
Az átjelentkezés és a nemzetiségi regisztráció lehetõségérõl érdeklõdnek a legtöbben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) központi Választási Információs Szolgálatánál (VISZ), naponta több mint ötven választópolgár keresi meg telefonon vagy e-mailben a szolgálatot.

A választási eljárási törvény a választási irodák – így az NVI – kötelezõ feladatává teszi a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok mûködtetése.

Az Alkotmány utcai központi Választási Információs Szolgálaton Vannay-Skody Tamás NVI-munkatárs fogadja az érdeklõdõk hívásait a 06-1-795-3310-as telefonon munkanapokon 8.30-tól 16 óráig, szombaton 9-tõl 14.30-ig, vasárnap pedig, a választás napján reggel 6-tól este 8 óráig.

A választási információs szolgálat segít az érdeklõdõknek eligazodni a választással kapcsolatos jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdéseiben.

Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölõszervezeteket az önkormányzati és nemzetiségi választásra vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak, például az átjelentkezéssel szavazásról.

Tájékoztatást adnak továbbá a választási eljárásban közremûködõ szervekrõl és a jogorvoslati lehetõségekrõl. A választási információs szolgálat feladatairól, mûködésérõl a helyben szokásos módon tájékoztatni kell a lakosságot. A helyi VISZ-ek címét és egyéb elérhetõségeit közzéteszik az NVI honlapján (http://www.valasztas.hu/hu/ovi/720/7200.html).

A központi VISZ-nél nem ritka a napi ötven telefon, és a szolgálat napi 15-20 e-mailt tud megválaszolni.

A leggyakrabban az átjelentkezéssel szavazás módjáról érdeklõdnek a választók, de sokan kíváncsiak a választókerületük, illetve településük jelöltjeinek névsorára, valamint sok megkeresés érkezik a külképviseleti szavazás módjáról is, miközben az önkormányzati választáson nincs lehetõség a külföldön történõ szavazásra. A VISZ-t megkeresõk harmada érdeklõdik a nemzetiségi regisztráció lehetõségérõl, a névjegyzékbe vételre azonban csak szeptember 26-án 16 óráig volt lehetõség.

A központi VISZ munkatársait az NVI Alkotmány utcai épületében személyesen is megkereshetik azok, akiknek kérdésük van a választással kapcsolatban. Az NVI választási információs szolgálata elektronikus leveleket is fogad a [email protected] e-mail-címen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!