2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Önkormányzat 2014 – Sikeres volt a választási informatikai rendszer fõpróbájaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-08 10:14:20
Sikeres volt az informatikai rendszer keddi fõpróbája, az infrastruktúra hibátlanul mûködött – mondta Deményné Kertész Krisztina, a választási informatikai rendszerért felelõs IdomSoft Zrt. vezérigazgató-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a fõpróba célja az volt, hogy meggyõzõdjenek arról, az önkormányzati és nemzetiségi választásra készített informatikai rendszer jól mûködik-e, illetve, hogy az ügyintézõk gyakorolhassák a szavazásnapi feladatokat.

Az informatikai próba során az ügyintézõknek 12 ezer próba-bizonylatot kellett rögzíteniük a rendszerben, gyakorolták a napközbeni részvételi adatok és a szavazóköri jegyzõkönyvek továbbítását is.

A próba elérte a célját, a rendszer folyamatosan mûködött, nem értesültünk olyan hibáról, amelynek a kezelésére nem vagyunk felkészülve. Minden feltétel adott a vasárnapi választás lebonyolításához – mondta Deményné Kertész Krisztina.

Hozzátette: a rendszer tartalékmegoldásait is tudták tesztelni, mivel Baranya megyében egy közlekedési baleset miatt a rögzítõhelyen áramszünet volt, de a helyi választási iroda és a területi választási iroda a vészhelyzet esetére kijelölt rögzítõhelyre “ment át”.

Deményné Kertész Krisztina elmondta: az, hogy a választás napján a szavazókörök este 7 órai zárását követõen mikor jelennek meg az adatok az internetes tájékoztató rendszerben, függ attól, a szavazatszámláló bizottságban mennyire gyorsan összesítik a szavazólapokat.

A kisebb településekrõl a kevés szavazó miatt, a megyei jogú városokból pedig azért, mert mindössze kétféle szavazólapot kell összeszámlálni, várhatóan hamarabb érkeznek majd meg az adatok.

Az NVI arra számít, hogy az adatok döntõ többsége 11 óra körül már megérkezik a rendszerbe, de az összes adat rögzítése várhatóan hajnalig eltart majd.

A szavazás napján az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n kétóránként közlik a részvételi adatokat, illetve amint megkezdõdik az eredmény-adatok rögzítése, azok is láthatóan lesznek. Külön fogják jelezni a tervek szerint az egyes választás-típusok feldolgozottsági állását, valamint az elmaradt, illetve eredménytelen választásokat is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!