2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Bõvíti gyárát a Honeywell NagykanizsánForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-08 10:30:21
Tízmillió eurós beruházással bõvíti nagykanizsai gyártóüzemét az amerikai Honeywell - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfõn Budapesten.

A kormány úgy döntött, hogy a vállalat 10 millió eurós - mintegy 3 milliárd forintos -, 109 új munkahelyet teremtõ beruházását 761 millió forinttal támogatja - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. A 12 ezer négyzetméteren mûködõ gyár területe 5 ezer négyzetméterrel nõ, az új egységben elektromechanikai alkatrészeket gyártanak majd - tette hozzá.

Szijjártó Péter ismertetése szerint a Fortune 100-as listáján is szereplõ vállalatnak világszerte 132 ezer alkalmazottja van, Magyarországon nagyjából 550 embert foglalkoztat Budapesten és Nagykanizsán. Közlése szerint tárgyalnak arról is, hogy a magyar kis- és középvállalatok számát növeljék a beszállítók között. Elmondta: a Honeywell gyárbõvítése a magyar-amerikai gazdasági együttmûködés újabb sikere, a vállalattal 2013 márciusa óta tárgyaltak, mígnem 5 tárgyalási fordulót követõen az idén júliusban aláírták a megállapodást.

Szijjártó Péter kiemelte: a kormány célja az, hogy Magyarország, az export GDP-hez mért arányát tekintve, az elsõ legyen az Európai Unió (EU) tagállamai között. További célok között említette, hogy az ország legyen a külföldi mûködõ tõkebefektetések elsõ számú célpontja Európában, és minél több kutatás-fejlesztési beruházás és innovációs kapacitás jöjjön az országba.

Kifejtette, a magyar külpolitikának újabb eszközöket kell használnia arra, hogy minél több beruházást tudjon az országba vonzani. Az adatok arról tanúskodnak, hogy a magyar kormány politikája sikeres: míg 2012-ben csökkentek a beruházások, 2013-ban már 7 százalékkal nõttek, jelenleg a negyedéves adatok több mint 20 százalékos növekedést mutatnak - mondta. Az ország iránti érdeklõdés nem csökken, a befektetési ügynökség jelenleg 20 projektet kezel - közölte. Ehhez gyorsabb, hatékonyabb, rugalmasabb beruházásösztönzõ rendszert kellett kialakítani - tette hozzá.

Arthur Simonetti, a Honeywell európai, közel-keleti és afrikai kormányzati kapcsolatok osztályának alelnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak, amiért támogatta a projekt megvalósulását. Nagykanizsa a fejlesztéssel a cég stratégiai központja lesz.

Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere arról beszélt, hogy a cég közel 20 éve telepedett a városba, s a munkavállalóinak példamutató körülményeket biztosít. Az önkormányzat mindent megtett azért, hogy a Honeywell a munkahelyeket is teremtõ beruházását Nagykanizsán valósítsa meg - közölte.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!