2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Õszi gyümölcsök, zöldségek a házi szépségápolásbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-09 08:21:15
Az õszrõl a színpompás, érett gyümölcsök jutnak az ember eszébe, melyeket kiválóan használhatunk a házi szépségápolásban. Ismerjük meg a praktikákat!

Az õszi alma, körte, szõlõ, szilva, sütõtök frissen felhasználva bõrradír, maszk, pakolás alapja lehet. Mindig frissen készítsük és használjuk is fel. Elsõsorban a gyümölcssav és enzimtartalmuk miatt hasznos, enyhe hámlasztó szerek, az elhalt hámsejtek leoldására. Ezek mellett tápláló vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak.

Alma

Ismert a mondás: napi egy alma – az orvost távol tartja. De nem csak az orvost, hanem a ráncokat is!

Miért használjuk az almát a bõrápolásban?

- tele van antioxidánsokkal
- csökkenti a sötét karikákat a szem körül
- aknés bõr ápolására kiváló
- kiegyensúlyozza a faggyútermelést
- a pattanásokat is megnyugtatja
- tisztítja a bõrt
- nyugtató és hidratáló
- száraz bõrre is alkalmas

Néhány tipp

Egy almát reszeljünk meg a reszelõ legkisebb fokával. Adjunk hozzá 1 teáskanál mézet, majd kendjük fel az arcra 10-15 perce. Nyugtató, hidratáló maszk. Száraz bõrûek 1 tojás sárgával is keverhetik. Az utóbbi évek szépségipari innovációja az almamag olaj vagy az alma õssejtek. Sajnos, ezt nem lehet otthon elõállítani, pedig igen hatékony ránctalanító alapanyagok.

Birsalma

Ez a nyersen ehetetlen gyümölcs valami csoda lesz pár perces fõzés után. Ízletes, finom, segít például a reumás fájdalmakon és aknés, szeborreás bõrre összehúzó. Készíthetünk arcpakolást belõle, sajnos ehhez is puhára kell fõzni. Pár gerezdet pépesítsünk belõle, kevés mandulaliszttel vagy õrölt mandulával, dióval, vagy napraforgóval. Egy kis szõlõmagolajat is löttyintsünk bele.

Körte

Szintén magas vitamin és ásványi anyag tartalmú. Pattanásos, zsíros bõrre is ajánlott, mert csökkenti a faggyútermelést. De száraz bõrre is használhatjuk, mert segít a bõr hidratáltságát megtartani. Fõleg bõrradírt szoktak készíteni, mert szépen eltávolítja az elhalt sejteket. Az apróra reszelt körtét tejszínnel és mézzel kell elkeverni. Ha maradt még körte, akkor valamilyen olajjal (akár olivaolaj is lehet) elkeverve a hajra is kenhetõ.

Szõlõ

Friss szõlõszemek, szõlõmagliszt, szõlõmagolaj – ehetõ és kenhetõ ajándékai az õsznek. Tökéletes táplálék, egyben kozmetikai alapanyag is. Vitamin- és ásványianyag tartalma mellett jelentõs antioxidáns forrás is.

A friss, természetesen vegyszermentes szõlõ segít a problémás, pattanásos bõrön, de a ráncokon is. A szõlõmagolaj pedig erõsíti az ereket, javítja a bõr rugalmasságát, gazdag hidratáló - igen, egy olaj is lehet hidratáló! Könnyen felszívódó, bõrfeszesítõ alapolaj, bár a jó minõségû, bio olaj kissé cefre illatú. Fõzéshez is kiváló, mert bírja a magas hõfokot is.

A legegyszerûbb, ha pár szem szõlõt csak szétmancsolunk és ezzel kenjük át az arcot, nyakat, és így maradunk 10-15 percig. A szõlõ gyümölcssav tartalma segít az elhalt hámsejtek eltávolításában. Fokozható ez a maszk, ha a bõrtípusnak megfelelõ agyagot teszünk hozzá (a fehér agyag és a rhassoul agyag mindenkinek jó, a zöld és rózsaszín csak zsíros bõrre, a Fuller-föld pedig extrém zsíros bõrre). Száraz bõrre 1 teáskanál mézzel keverve lehet használni.

Bizonyára ismerõs már a cukros bõrradír. Nos, ezt is elkészíthetjük szõlõvel. 2 evõkanál nagy szemû barna cukorhoz 10-12 szem összetört szõlõt (jó, ha vörös fajtát használunk) keverünk. Még egy pici szõlõmagolajat tehetünk, hogy megfelelõen kenhetõ legyen. A szezonjában minél gyakrabban használjuk a friss szõlõt vagy szõlõlevet a bõrünk ápolására, mert kiváló ránctalanító is és egyenletes bõrszínt ad. Nem csak õsszel, hanem egész évben használható arc- és testradírt kapunk, ha szõlõmag lisztet (ami javasolt étkezésre is) és szõlõmagolajat keverünk össze.

Burgonya

A táplálkozásban alapélelmiszer, de méltatlanul elfelejtettük a bõrápolásban használni. Pedig gazdag C-vitamin és keményítõ tartalma segít:

- sötét karikák csökkentésében a szem körül - vékony szeletekben csak a szemre téve, mint az uborkát, vagy reszelve és a levét kinyomkodva, egy vattapamaccsal a szem környékre vinni,
- csökkenti a foltokat a bõrön, fehérítõ – egyszerûen a reszelõ legapróbb fokán reszelve és az arcra kenve 10-15 percig, majd leöblíteni,
- javítja a pattanásos bõrt,
- száraz bõrre a nyers, reszelt krumplit ugyanannyi friss túróval vagy tejszínnel keverjük,
- kiváló hajápoló is lehet a burgonya, igaz kissé több munka van vele. Ugyanis csak a leve kell. Szóval a lereszelt krumpli levét kinyomkodjuk, és ezt használjuk: 1 teáskanál méz, 1 evõkanál burgonyalé és 1 evõkanál aloe vera gél elkeverve, majd 1-2 órára a hajra kenve. Jól hidratálja a hajat.
- a krumplit nem csak nyersen, de pürésítve (sótlanul!) is lehet használni.

Nagymamáink praktikája volt, ám ma is mûködik: a krumpli fõzõvizét ne öntsük ki, hanem kézfürdõhöz hagyjuk meg. Ez a gazdag keményítõs lé ápolja, puhítja a kezeket.

Sütõtök

A sütõtök a természetes bõrápolás nagyágyúja. A, C, E, T vitaminok, béta-karotin, lutein a legfontosabb hatóanyaga. Magas cink-tartalma segít a zsíros, tisztátalan bõrön. Tartalmazza a négy legfontosabb zsírsavat. Minden bõrtipusra jó, de különösen a sérült, környezeti ártalmaktól károsodott bõrre hasznos. Hidratáló, nyugtató és puhító. Magas enzimtartalmú és szalicilsav tartalmú, amely segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, így megújulhat a bõr. Különösen a szezonban, azaz õsszel - télen hasznos a bõrnek. Aknés, pattanásos arcra különösen ajánlott, E és T vitamin (torulitine) csökkenti a gyulladást, a faggyútermelést, és a pórusok méretét.

Néhány ötlet a sütõtök felhasználására (a receptekben mindig sült vagy fõtt pürésített tök az alapanyag).

- 2 evõkanál tökpürét 1 evõkanál mézzel keverjünk el, majd 15-20 percig az arcra és a nyakra kenjük
- Száraz bõrre a fentieket kombinálhatjuk 1 evõkanál tejjel, de még jobb tejszínnel. (Nem tartósított, dobozossal, hanem valódi tejszínnel.)
- Vegyes és zsíros bõrre kiegészíthetõ 1 felvert tojás fehérjével.
- Zsíros bõrre 1 evõkanál natúr bio joghurttal is készíthetõ.

Kiváló bõrradír lesz, ha 1 teáskanál apróra õrölt zabpehely vagy mandulaõrlemény kerül bele. A tökpüréhez szintén adható barnacukor, így frissítõ bõrradír lesz. Testradír: kb. 100 g tökpüré, 100 ml joghurt vagy tejszín, 1/2 teáskanál õrölt fahéj. Ezzel a keverékkel kell jól átmasszírozni a testet és pár percig így maradni. Aki hajlamos a cellulitra, pár csepp fahéj illóolajat adhat hozzá, de alaposan el kell keverni, mert a tömény olaj komoly bõrsérülést okozhat.

Számos lehetõség rejlik még ezekben a csodás gyümölcsökben, zöldségekben, csak meg kell próbálni bátran és kreatívan felhasználni a házi kozmetikában is. Használatukkal útját állhatjuk a téli hervadásnak. Vagy ahogy a párom szokta mondani: legalább megpróbáltad.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!