2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Másfél millió budapesti ingyen kaphat majd okoskártyátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-10 10:28:13
Hamarosan megszûnnek a papíralapú menetjegyek és bérletek Budapesten. Jövõre kezdõdhet az elektronikus jegyek bevezetése, egy chippel ellátott mûanyag kártyával lehet majd utazni. Lesz névre szóló és átruházható változata is. A budapestiek elsõ alkalommal ingyen kaphatják meg a kártyákat. A metró- és HÉV-állomásokra beléptetõ kapukat telepítenek, a buszokon, villamosokon pedig érvényesítõ készülékek lesznek.

1968 óta, azaz csaknem 50 éve az utasok maguk érvényesítik papíralapú jegyeiket és mutatják fel bérleteiket. Jövõre azonban elkezdik az elektronikus jegyrendszer kiépítését a fõvárosban. Egy német cég 27 milliárd forintért fejleszti a rendszert. Ez a papíralapú jegyrendszer, ami nálunk mûködött, Európa szégyene kezdett lenni. Ezen túljutunk, és megvalósul az idõ alapú elektronikus jegyrendszer, aminek a megvalósítása nemcsak sokba kerül, hanem bizonyos idõt is igényel, hiszen elég komoly beruházásról van szó - mondta Tarlós István fõpolgármester.

A szlovákiai Dunaszerdahelyen már évek óta mûködik az elektronikus jegyrendszer. Az utasok felszálláskor hozzáérintik az okoskártyájukat egy érzékelõhöz, ami automatikusan levonja róla a menetdíjat. A brüsszeli metrón is okoskártyákkal utaznak az emberek. Csak egy érintés, és már nyílnak is az elektromos kapuk a metró bejáratánál. Akinek elfogy a kártyáról a pénze, bármelyik automatánál feltöltheti. Ez egy jó rendszer, nagyon gyors a jegykezelés, sokkal gyorsabb, mint azelõtt. Nagyon egyszerû feltölteni a kártyát, és megújítani a bérleteket - fogalmazott a brüsszeli közlekedési vállalat szóvivõje.

Budapesten is ezekhez hasonló rendszer váltja majd a mostani papírjegyeket és bérleteket. A tervek szerint másfél millió budapesti ingyen kap majd okoskártyát. Kiépítenek egy új számítógépes rendszert, a jármûvekre mintegy 10 ezer érvényesítõ készüléket szerelnek fel, a metróállomások bejáratához pedig ki- és beléptetõ kapukat telepítenek. A teljes átállás három évig tart, várhatóan 2017 végére fejezõdik be.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!