2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Tanárok éjszakája péntekenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-12 14:59:32
Címkék: Bihari hírek
Pénteken rendezik meg a Múzeumok Õszi Fesztiválja keretében a Tanárok éjszakáját, amelyen felhívják a pedagógusok figyelmét a múzeumok oktatást segítõ programjaira.

Bereczki Ibolya, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum megbízott fõigazgatója a programról az Aquincumi Múzeumban tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: folytatódik a 2013-ban hagyományteremtõ céllal elindított, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) által életre hívott kezdeményezés.

Kiemelte: céljuk, hogy a pedagógusok az elmúlt mintegy 10 éves idõszak fejlesztéseit - amelyek a múzeumi tudásátadás, az élményszerû ismertszerzés terén történtek - be tudják vonni az oktatás folyamatába, a szórakoztatva tanulás, az élményszerû tanulás lehetõségét biztosítsák a múzeumon keresztül a diákoknak. Hozzátette, hogy az idén 82 múzeum - 27 budapesti és 55 vidéki intézmény - részvételével rendezik meg a Tanárok éjszakáját. A pedagógusok számára 62 múzeum ingyenes belépést biztosít ezen az estén, amelyen szórakoztató programok, rendhagyó tárlatvezetések, beszélgetések várják az érdeklõdõket.

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelõs államtitkára elmondta: a múzeumok pénteken rendhagyó, speciálisan a célcsoportnak szóló programokkal várják a pedagógusokat. Arról beszélt, hogy a múzeum az oktatás színtere lett az elmúlt idõszakban. Mint mondta, az elmúlt uniós költségvetési ciklusban a múzeumok 5,5 milliárd forintot költhettek el olyan fejlesztésekre, amelyek segítségével a tantermi munka kiegészítésére alkalmas gyakorlóhelyekké válhatnak. Saját tapasztalatait is megemlítve kiemelte: a gyerekek élvezik ezeket az új megközelítési formákat. Mint mondta, szükség van arra, hogy a kulturális örökséget, közgyûjteményi kincseket a pedagógusok segítségével eljuttassuk a gyerekekhez, akik ezután a családot is visszahívhatják a múzeumba.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára arról beszélt, hogy a múzeumpedagógiai kínálat egyre nagyobb és tapasztalatok szerint a gyerekek szívesebben mennek múzeumba, ha ott a kiállításhoz kapcsolódó program is várja õket. Mint mondta, ezt igazolják a számok is: 2013-ban mintegy 620 ezer fiatal vett részt múzeumi programokon. A Múzeumok Õszi Fesztiváljáról szólva kiemelte: az a céljuk, hogy személyes tapasztalaton, élményeken keresztül jussanak a gyermekek információkhoz és a szüleikkel együtt, családi környezetben tapasztalhassák meg a kultúra élményét.

Cseri Miklós, az Emmi kultúráért felelõs helyettes államtitkára elmondta: a mintegy 180 intézmény részvételével megrendezett, hat héten át tartó Múzeumok Õszi Fesztiváljának egyik legnagyobb rendezvénye, csúcspontja a Tanárok éjszakája, amely Európában egyedülálló program. Kiemelte: a múzeumok számára az egyik legfontosabb célcsoport a diákság, a fiatalság és a hozzájuk tartozó család. Annak érdekében pedig, hogy eljusson hozzájuk a múzeumi programok híre, a tanárokat kell mozgósítani, mert a pedagógusok ösztönözhetik õket a programokon való részvételre - tette hozzá. Felidézte, hogy tavaly 122 ezren látogatták a Tanárok éjszakáját, amelyet idén a Nemzeti Kulturális Alap 15 millió forinttal támogat.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a múzeumpedagógiai programok kiválasztásában segítséget ad a MOKK honlapján, a www.mokk.skanzen.hu oldalon a Múzeumi a la carte adatbázis, amely jelenleg 230 múzeum 804 kiállítását és 2300 múzeumpedagógiai foglalkozását tartalmazza.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!