2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Õsszel is biztonságosan Hajdú-Bihar megyébenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-12 16:41:05
Lassan beköszönt az õsz, melynek egyik természetes velejárója az út -, látási – és idõjárási viszonyok fokozatos, vagy ugrásszerû változása. Valamennyi jármûvezetõ számára fontos feladat az õszi közúti közlekedésre való felkészülés, hiszen a megváltozott idõjárási- és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell számolni mindenkinek.

Ebben az idõszakban a legtöbb problémát a csúszós utak és a romló látási viszonyok okozzák, ezért fontos, hogy minden jármûvezetõ megfelelõen felkészítse jármûvét és saját magát ezekre a megváltozott körülményekre.

A gépjármûvezetõknek ajánlatos alaposan átnézni és érdemes megvizsgálni minden biztonsági berendezést, tartozékot jármûveiken. Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenõrzésére figyelnek, azonban az õszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól mûködõ ablaktörlõ, a megfelelõ ablakmosó folyadék vagy a páramentesítõ is. Az ablaktörlõ gumikat érdemes kicserélni, hiszen az elhasználódott ablaktörlõk gátolják a gépkocsiból történõ megfelelõ kilátást.

Az õszi idõszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármû világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelõen mûködjenek. Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva lassabban, körültekintõbben kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, valamint rossz manõverezés esetén a hibák könnyebben korrigálhatók.

A megváltozott idõjárási viszonyok miatt, amikor a hõmérséklet gyakran 7 fok alá süllyedhet, a biztonságos közlekedés érdekében célszerû a gépjármûveken a gumiabroncsokat téli gumikra cserélni. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen még nem esett le a hó, hiszen a nyári gumi a hideg idõben nem biztosít megfelelõ tapadást.

A kerékpárosoknak célszerû jármûvük elõírásszerû felszereltségét ellenõrizni, hiszen egyre hamarabb köszönt be a szürkület, illetve egyre késõbb kel fel a nap. Nélkülözhetetlen kelléke a kerékpároknak az elsõ és hátsó lámpák, a küllõprizma és a piros színû, elõírásoknak megfelelõ hátsó prizma. A láthatósági mellény és a világosabb öltözet viselése is hozzájárul a biztonságukhoz. A gyalogátkelõhely elõtt szálljanak le kerékpárjukról, s körültekintõbben lépjenek le az úttestre.

A gyalogosoknak is célszerû változtatni a közlekedési szokásaikon, hiszen a rosszabb látási viszonyok miatt biztonságosabb világosabb öltözetet viselni. Az úttestre való lelépés elõtt alaposan szét kell nézni és figyelembe kell venni azt a körülményt, hogy a csapadéktól csúszóssá váló úton a jármûvek fékútja is jelentõsen megnövekedhet.

Felhívjuk továbbá a közúti közlekedésben résztvevõk figyelmét arra, hogy az õsz beköszöntével a fákról az úttestre lehulló falevelek rendkívül csúszóssá teszik annak felületét, amely szintén balesetveszéllyel jár.

A betakarítás kezdetével együtt az utakon több munkagéppel, lassú jármûvel, valamint állati erõvel vont jármûvel találkozhatunk. A földekrõl az útra felhajtó munkagépek vezetõi sokszor az elõírásoktól eltérõen nem takarítják meg a jármûvük kerekeit a rátapadt sártól, mely az úttestre kerülve balesetveszélyt jelent. Az állati erõvel vont jármûvek vezetõi többször fényvisszaverõ prizma, illetve világítás nélkül közlekednek szürkület után is az utakon, emiatt az arra közlekedõ gépjármûvek vezetõi már csak késõn észlelhetik õket. A betakarított terményeket szállító jármûvek vezetõi gyakran nem megfelelõen rögzítik rakományukat, így azok az úttestre hullva, szóródva tovább fokozzák a csúszásveszélyt.

A fentiek miatt célszerû, ha olyan útszakaszokon, melyek közelében feltehetõen betakarítási munkák folynak, lassabban, körültekintõbben veszünk részt a közlekedésben.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság kéri a közlekedés résztvevõit, hogy saját maguk és mások életének, testi épségének megóvása érdekében, a megváltozott idõjárási viszonyoknak megfelelõen kellõ körültekintéssel, óvatossággal vegyenek részt a forgalomban.

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!