2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Önkormányzat 2014 – NVI: rendben folyt a voksolásForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-13 10:34:50
Este 7 órakor valamennyi szavazókörben befejezõdött a szavazás, lényegében rendben folyt a voksolás – jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnapi, a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, 10 351 helyi önkormányzati szavazókörben és 3189 nemzetiségi szavazókörben folyt a voksolás reggel 6 órától.

Pálffy Ilona kiemelte: valamennyi szavazókör maradéktalanul, minden egyes napközbeni jelentési idõpontban közölte az adatokat. “Ilyen eddig egyetlen választásnál sem fordult elõ, mindig voltak hiányok” – jegyezte meg. Az NVI elnöke megköszönte valamennyi szavazatszámláló bizottsági tag, helyi és területi választási irodai munkatársnak a munkáját.

A választáson 8 millió 170 ezer választópolgár voksolhatott, 18 ezren nem a lakóhelyükön, hanem tartózkodási helyükön szavazhattak. A nemzetiségi önkormányzatok választásán 241 ezren vehettek részt.

Pálffy Ilona elmondta: lényegében rendben folyt a választás, néhány esetben kaptak rosszullétrõl jelentést, és sokszor fordult elõ, hogy mozgóurnát kérõhöz mentek ki a szavazatszámláló bizottság tagjai, de nem volt otthon a választópolgár. A szavazatszámláló bizottságok munkatársai “rugalmasan” oldották meg a problémákat, az egyik településen például a mozgóurnát kérõ választópolgár bement a szavazókörbe, és mivel még ott volt a mozgóurnával szavazók jegyzéke, szavazhatott.

A nap folyamán egy esetben kellett intézkednie az NVI-nek, amikor bejelentést kaptak, hogy szavazatszámláló bizottsági tagok szedik le a plakátokat a szavazókör 150 méteres körzetében. Az NVI felhívta a figyelmüket a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatására, amely szerint a szavazás elõtt kihelyezett plakátok kint maradhatnak a szavazás napján is, és arra, hogy nem a szavazatszámláló bizottságok tagjainak feladata a plakátok eltávolítása.

Pálffy Ilona beszámolt róla, hogy idõközi polgármester-választást hét településen kell tartani, mert a vasárnapi választáson nem volt jelölt. Elképzelhetõnek nevezte, hogy néhány olyan településen is idõközi polgármester-választást kell tartani, ahol vasárnap voksolás volt, ez akkor fordulhat elõ, ha a két legtöbb szavazatot kapó jelölt ugyanannyi voksot szerzett. Két településen nem volt vasárnap képviselõ-testületi voksolás, ott is idõközi választást kell majd tartani.

Az NVI elnöke elmondta: a választástól 417 jelölt lépett vissza, köztük 141 polgármesterjelölt.

A részvételi arányokról szólva Pálffy Ilona kiemelte, hogy a nemzetiségeknél viszonylag magas volt a részvétel, a legutolsó, 17.30-as adatok alapján 58,98 százalék. Hozzátette: figyelembe kell venni, hogy a nemzetiségi névjegyzékbe felvett 241 ezer választóhoz viszonyították ezeket a részvételi számokat. Jelezte: a helyi önkormányzati választás részvételi adatai megközelítõleg azonosak a négy évvel ezelõttivel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!