2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Sokan nem használják ki ezt a lehetõséget a boltokbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-13 10:49:07
Egyre több üzlet kínál pontgyûjtõ, illetve hûségkártyákat, amelyek használatával a vásárlók késõbb kedvezményhez juthatnak, a belépéshez szükséges személyes adatok megadásán azonban sokan egyáltalán nem gondolkodnak el, nem érzik úgy, hogy ezzel behatolnak a magánszférájukba.

Haraszti Anikó, a Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesületének elnöke a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában elmondta: tapasztalatuk szerint nagyon széles a kínálat, csábítóak az ajánlatok. Vannak a piacon a kedvezményt biztosító kártyák, amelyekre általában 5-10 százalék kedvezményt adnak a vásárlás helyén, a pontgyûjtõ kártyák esetében a gyûjtött pontokat lehet levásárolni, vagy ajándékokra, további kedvezményekre válthatók be, a kuponfüzeteket pedig rendszerint valamilyen reklámakcióhoz kötik, s kedvezményre, ajándékra jogosítanak.

A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete két évvel ezelõtt végzett egy felmérést a piacon lévõ pontgyûjtõ kártyákkal kapcsolatban. Arra voltak kíváncsiak, hogy a kedvezmények valósak-e, és a vásárlók realizálják-e õket. A felmérésbõl az derült ki, hogy a pénzvisszafizetésnél, illetve a kedvezményeknél a vásárlás értékének alig 0,1 százalékát tudják realizálni a vevõk, s nagyon sokszor olyan ajándékot kapnak, amit más esetben nem választanának. Sokan kiváltják a kártyákat, aztán pedig nem, vagy csak ritkán használják, és a kedvezményeket sem veszik igénybe.

Haraszti Anikó megerõsítette: a kártyák kiváltásakor a fogyasztók döntõ többségét nem érdekli, hogy mi lesz az adataival, sokan nagyon könnyen adják meg a telefonszámukat, lakcímüket, és azt sem veszik észre, hogy az adatok megadásakor feliratkoznak egy hírlevélre, vagy hozzájárulnak, hogy a kereskedõ, az üzlet katalógusokat küldjön neki postán. Nagyon kevés az olyan fogyasztó, aki nem szeretné, ha a vásárlási szokásait feltérképeznék. Legtöbben úgy gondolják, hogy ez semmilyen hátránnyal nem jár, sõt a szolgáltatásokat célzottabban, a saját igényükre szabottabban tudják nekikközvetíteni.

Haraszti Anikó hozzátette: voltak már olyan esetek, hogy legálisan átadott adatok késõbb bekerültek olyan rendszerekbe, ahol már nem követhetõ, hogy mi történik velük, és ez visszaélésekre adhat okot.

Homa Péter, a bankkartya.hu szerkesztõje elmondta: azok a kártyák, amelyek bizonyos hûségprogram keretében kötõdnek egy-egy kereskedelmi lánchoz, száz forintonként egy pontot kínálnak, ami egyszázalékos kedvezménynek felel meg. Más, a kereskedõhöz kötõdõ kártyákkal ennél jóval nagyobb kedvezmények realizálhatók, azokra a vásárláskor 5-10-15 százalék kedvezményt adnak.

Homa Péter az adatbiztonsággal kapcsolatban úgy véli, a legrosszabb, ami történhet, hogy az adatainkat továbbadják egy harmadik félnek, de arra az adatvédelmi törvény vonatkozik. A fogyasztóknak azt javasolta, hogy az apró betûs részeket is olvassák el, mert abból kiderül, hogy a kártyát kibocsátó üzlet átadhatja-e az adatainkat harmadik félnek, és ha igen, ki férhet hozzájuk az adatfeldolgozás során.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!