2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Már mintegy 200 termelõi piac mûködikForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-14 07:50:37
A kormány azért könnyítette a nyitást, mert a termelõi piac a vidéknek munkahelyet, a termelõnek megélhetést, a vásárlónak pedig jó minõségû magyar árut jelent, így mindenki jól jár - mondta a kormányszóvivõ.

Már mintegy 200 termelõi piac mûködik Magyarországon annak eredményeként, hogy a kormány két éve megkönnyítette a piacok nyitását - mondta a kormányszóvivõ pénteken Budapesten, az V. kerületben a Szabadság téri termelõi piacon.

Kurucz Éva aláhúzta: a kormány azért könnyítette a nyitást, mert a termelõi piac a vidéknek munkahelyet, a termelõnek megélhetést, a vásárlónak pedig jó minõségû magyar árut jelent, így mindenki jól jár. Kifejtette: a Szabadság térihez hasonló termelõi piacok nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több kistermelõ vág bele élelmiszer-elõállításba és értékesítésbe. A kistermelõk száma 2010 óta megduplázódott Magyarországon, és most mintegy 10 ezer kistermelõt tartanak nyilván az országban.

Hozzáfûzte: a magyar zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelését a kormány nemcsak a termelõi piacok még népszerûbbé tételével szeretné ösztönözni, hanem a kisiskolásoknak szóló Tegyél, egyél, vegyél az egészségedért elnevezésû kampánnyal is. Ebbe az akcióba 64 budapesti és Pest megyei általános iskolát sikerült bevonni. Így a program üzenete 1400 3. és 4. osztályos kisdiákhoz, illetve szüleikhez jut majd el.

Zsigó Róbert, a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelõs államtitkára elmondta: a kormány 2010 óta több intézkedést is tett a magyar élelmiszerek népszerûsítésére, a kisiskolásoknak szóló kampány is ezekhez illeszkedik.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 óta a boltokból egyre inkább kiszorítják a silány minõségû külföldi élelmiszereket. A hatóságok folyamatosan ellenõrzik és figyelemmel kísérik a nem megfelelõnek ítélt külföldi termékeket, és igyekeznek megakadályozni, hogy azok a magyar fogyasztókhoz kerüljenek - közölte. Elmondta azt is, hogy egyre nagyobb a helyben megtermelt áruk aránya a közétkeztetésben. Bevezették a Magyar termék védjegyet, s a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy a belföldi elõállítású élelmiszerek aránya és mennyisége folyamatosan emelkedjen a a boltokban.

Aláhúzta, az üzletek kínálatában 2010 óta folyamatosan nõ a magyar élelmiszerek aránya. Közölte, a kormány egy éve fogadta el az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát, hiszen a kockázatok csökkentése minden magyar ember érdeke. Az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemcsak ellenõriz és büntet, hanem partnere is kíván lenni a termelõknek, a feldolgozóknak, a kereskedõknek és fogyasztóknak is az élelmiszerbiztonság javításában - mondta.

A kormányszóvivõ és az FM államtitkára vásárlással egybekötött körsétát is tett a budapesti Szabadság téri termelõi piacon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!