2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Félmilliárdnyi bírság, 70 bezárt üzlet, a NAV nyári mérlege!Forrás: fuggetlennemzet.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-14 08:28:20
Júliusban és augusztusban országos ellenõrzési sorozatot tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Több mint 15 ezer ellenõrzést végeztek, amelybõl csaknem minden negyediknél találtak valamilyen hiányosságot. Volt olyan gyümölcsös, ahol hemzsegtek a feketemunkások, és volt egy fagyis, aki miután bezárták az üzletét, átcuccolt a szomszédba - de hiába.

Idén nyáron a kerékpárkölcsönzõkre, zöldség-, gyümölcskereskedõkre, szépészeti szolgáltatást nyújtókra, vendéglátósokra, a romkocsmákra, taxisokra, strandok és azok területén mûködõ vállalkozásokra, valamint a horgásztavak környékén árusítókra fordított nagyobb figyelmet a NAV az ellenõrzések során.

Az ellenõrzésekbõl jól látható, hogy még mindig magas azok száma, akik nem adnak sem nyugtát, sem számlát. A 12 ezret meghaladó nyugtaellenõrzésbõl minden ötödik esetben talált hibát a NAV.

Az ellenõrzési tapasztalat azt mutatja, hogy a munkaidõben történõ ellenõrzések során javult, viszont a megszokottól eltérõ idõben (késõ délután, éjszaka, hétvégén) romlott a nyugta és számlaadás fegyelme. Pozitív eredményt mutatnak viszont az árueredet vizsgálatával kapcsolatos megállapítások, ugyanis kiderült, hogy az adózók többsége az elõírásoknak megfelelõen jár el.

Mintegy 2500 alkalommal ellenõrizték a NAV munkatársai a foglalkoztatás szabályszerûségét, ennek eredménye nemcsak a klasszikus „fekete foglalkoztatás”, hanem a késedelmes bejelentés feltárása is volt. A 2500 ellenõrzésbõl minden harmadik esetben tapasztaltak jogsértést az adóellenõrök és a pénzügyõrök.

A szezonális munkákra fogadott alkalmi munkások bejelentése több ízben is elmaradt. A NAV a Nyugat-dunántúli régió egy gyümölcsösében a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálta. Összesen 280 barackszedõ munkást talált, akik több vállalkozó alkalmazottai voltak. Az egyik gazdálkodó 172 fõt alkalmazott egyszerûsített foglalkoztatás keretében egy héten át mindenféle bejelentés nélkül, 64 fõt pedig az ellenõrzés megkezdése elõtt jelentett be. Kiderült az is, hogy azok a sofõrök is bejelentés nélkül dolgoztak, akik a munkások egy részét szállították buszokkal a gyümölcsöskertbe.

Egy dél-dunántúli gyógyfürdõ fagylaltozóját pedig mulasztási bírság kiszabása mellett 12 napra be kellet zárni, mivel a vállalkozó nem használta az online pénztárgépét. A tulajdonos azonban a nyári csúcsforgalommal járó busás hasznot nem akarta elszalasztani, ezért a szomszéd üzlethelyiségben újra kinyitott és ismét belekezdett a fagylalt árusításába.

A bizonylat kiállítására azonban kézinyugtát használt, hiszen a pénztárgépe a lezárt helyiségben maradt. Az újbóli ellenõrzés során az ellenõrök megállapították, hogy az adózó nem ad szabályos nyugtát, így kénytelenek voltak ismételt mulasztási bírságot kiszabni, valamint az újonnan nyílt üzletet is bezárni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!