2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Öt idõközi egyéni listás választást kell tartaniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-14 08:44:42
Öt idõközi egyéni listás választást kell tartani az országban - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfõ reggeli adataiból.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken úgynevezett egyéni listás rendszerben választják meg a település lakosságszámától függõ nagyságú képviselõ-testületet. A szavazólapon a választópolgár legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány egyéni listás mandátum a településen kiosztható.

Ha nincs elegendõ (legalább a kiosztható egyéni listás mandátumok számával megegyezõ számú) jelölt, akkor a szavazást nem lehet megtartani, és idõközi választást kell rendezni. Eredménytelen a választás, ha nem sikerül annyi jelöltet megválasztani, ahány tagú lenne a testület.

Ez például akkor fordulhat elõ, ha egy jelölt egyáltalán nem kap szavazatot vagy akkor, ha pontosan annyian indulnak képviselõjelöltként, ahány tagú lenne a testület, ám egyiküket - mivel polgármesterként is indult - megválasztják településvezetõnek.

A Baranya megyei Kishajmáson és a Vas megyei Tanakajdon már a jelöltállítás után közvetlenül tudható volt, hogy elmarad az önkormányzati választás, mert nem volt annyi jelölt, ahány tagú testületet meg kellett volna választani.

A Baranya megyei Kisbudmér, a Vas megyei Bozzai és Mesterháza választópolgárai vasárnap voksolhattak a képviselõ- és polgármester-választáson, azonban az egyéni listás választás eredménytelen lett. Annyian indultak ugyanis képviselõjelöltként, ahány tagú lenne a testület, és olyan jelöltet választottak polgármesternek, aki egyéni listán is indult.

Ezen az öt településen tehát 120 napon belül idõközi választást kell tartani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!