2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A kazánházból indultak a nagy tervekForrás: B. Kiss Andrea
Utolsó módosítás: 2009-10-06 11:38:06
Csak az iskola kazánházából akartak Diáktanyát, végül nagy terveket szövõ egyesületté váltak. Röviden így lehetne összefoglalni a berettyóújfalui Aranyos Szülõk Egyesületének történetét. Mindezt Papné Bói Annától, az egyesület titkárától tudtam meg, aki arról is beszámolt, milyen rögös út vezetett idáig.

Az Arany János Gimnázium egykori diákönkormányzati tanára már évekkel ezelõtt a tanulók mellé állt, mikor azok kitalálták, hogy az iskola udvarán lévõ használaton kívüli kazánház milyen jó lenne Diáktanyának. Az ötlet, miszerint lenne egy hely, ahol a tanulók iskolán kívül, de mégis kulturáltan tudnának szórakozni, tetszett Domján János igazgatónak, valamint Szeifert Ferenc polgármesternek is. Szorgos diákok, és felnõtt támogatóik hozzá is láttak a kazánház átalakításához, ám kiderült, hogy a cél eléréséhez súlyos milliók kellenének. Hiába volt a kitakarítás, a kormos vakolat leverése, az elõzetes felmérések szerint legalább tíz millió forint kellene a helyiség megfelelõ átalakításához. Rájöttek, hogy ehhez a projekthez a diákönkormányzat kevés. Anyagi támogatást a városi önkormányzat sem tudott biztosítani, így maradt a pályázati lehetõség. Az errõl szóló pályázatokat azonban többnyire csak civilszervezeteknek írják ki.

Ekkor kezdte el Papné Bói Anna az Aranyos Szülõk Egyesületének megszervezését. A 2007-2008-as tanév elsõ szülõi értekezletén száznegyvenkilenc szülõ adta aláírását az ügy támogatásához. A tizenkét alapító tag mindegyike a város közismert személyisége. Az elnök Dr. Zákány Zsolt, a titkár Papné Bói Anna, az elnökségi tagok Dr. Lingvay Csaba, Varga Lajos és Imre Julianna. A további alapító tagok Dr. Füredi László, Dr. Lingvayné Bánszki Andrea, Gyökös Zoltán, Pap István, Gáll Sándorné, Gácsi József és Kovács Zoltán. A jelenlegi támogató tagok között közel ötven olyan szülõ szerepel, akit valami fûz a város jó hírû gimnáziumához. Az egyesület bejegyeztetése ugyan nem ment egyszerûen, a bürokratikus akadályoknak köszönhetõen, de 2009. július 10-én végre hivatalossá válhatott a szervezet.

Céljaik már messze túlhaladnak a kazánházon. Az intézmény közösségfejlesztõ, környezetépítõ és azt óvó, az egészséges tanulókörnyezetet szolgáló terveket és programokat tûztek ki maguk elé. Szeretnének olyan táborokat, drog ellenes és kulturális elõadásokat, kirándulásokat szervezni, ahol szülõk és diákok együtt lehetnének. Persze az eredeti célról sem feledkeztek meg, továbbra is munkálkodnak azon, hogy végre megszülethessen a régóta várt Diáktanya, és várják mindazokat, akik szívesen csatlakoznak hozzájuk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!