2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Novemberre lehet végleges eredményForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-14 10:31:50
November 10-éig is elhúzódhat az önkormányzati választások végleges eredményének megállapítása, ha minden jogorvoslati lehetõséget kihasználnak a jelöltek és jelölõszervezetek - mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Pálffy Ilona vasárnap éjjel az MTI-nek.

Az NVI elnöke elõzõleg az önkormányzati választási adatok mintegy 70-90 százalékos feldolgozottságánál tartott sajtótájékoztatót.

Az MTI kérdésére arról beszélt, hogy a választási jogszabályok értelmében vasárnap este az egyes szavazókörökben addig kell a szavazatokat számlálni, amíg kétszer egymás után ugyanazt az eredményt nem kapják. Ezeket az adatokat lehet felvezetni a hivatalos jegyzõkönyvekbe, melyeket a szavazatszámláló bizottságok valamennyi tagjának alá kell írnia.

Közölte, a helyi választási bizottságok hétfõn jegyzõkönyvekben összegzik a szavazatszámláló bizottságok által rögzített jegyzõkönyvi eredményeket, majd ezek alapján állapíthatják meg, ki nyerte a polgármesteri tisztséget, kik lettek a képviselõ-testület tagjai.

A határozattal szemben három napon belül jogorvoslattal lehet élni a területi (megyei, fõvárosi) választási bizottságoknál, de csak akkor, ha konkrét bizonyítékokat jelölnek meg a fellebbezésekben. Ilyen konkrét - az újraszámlálásra irányuló - kezdeményezés lehet, ha valaki szerint érvénytelennek minõsítettek érvényes szavazatokat.

Fontos, hogy pusztán a szavazatok közötti csekély különbségre való hivatkozással nem lehet kérni az újraszámlálást. Elõírás, hogy csak a szavazatszámláló bizottságok eredményt megállapító döntéseinek törvénysértõ voltára, illetve a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva lehet fellebbezni.

A választási eredmény elleni jogorvoslatnak is alapvetõ követelménye a törvénysértés pontos megjelölése és a vélelmezett jogsértés bizonyítása.

A területi választási bizottságoknak is 3 napjuk van arra, hogy a fellebbezéseket elbírálják. E határozatokkal szemben azonban még az ítélõtáblákhoz lehet fordulni ugyancsak 3 napig, és a bíróságoknak is további 3 napjuk van arra, hogy meghozzák a jogerõs végeredményrõl szóló határozatokat.

Ha a fellebbezés, illetve a bírósági felülvizsgálati kérelem elbírálása csak a szavazatok újraszámolásával lehetséges, akkor erre a területi választási bizottságoknak, illetve a ítélõtábláknak 6 napjuk van a törvény szerint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!