2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Kiemelt beruházás lett az Apollo Tyres gyöngyöshalászi gumigyáraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-14 10:40:04
A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentõségû üggyé nyilvánította az Apollo Tyres Hungary Kft. Gyöngyöshalászon megvalósuló beruházásával összefüggõ közigazgatási hatósági ügyeket, az errõl szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

A kormány a kiemelt jelentõségû ügyek koordinációjára a Heves Megyei Kormányhivatalt vezetõ kormánymegbízottat jelöli ki, a rendelet a kihirdetését követõ napon lép hatályba.

A rendelet szerint a beruházással összefüggésben építésügyi hatósági ügyekben nem kell építészeti-mûszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, építésügyi hatósági ügyekben nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak nincs helye.

Az indiai Apollo Tyres Magyarországon valósítja meg elsõ európai zöldmezõs beruházását: mintegy 146 milliárd forintos befektetéssel Gyöngyöshalász közelében épül fel az Apollo gumigyár, amely 975 új munkahelyet teremt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter - aki a beruházást bejelentõ szeptember 17-i sajtótájékoztatón még Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára volt - kiemelte: Magyarország újraiparosításának fontos állomása az Apollo Tyres magyarországi beruházása. Az Apollo magyarországi gyárában a tervek szerint naponta 16 ezer személyautóhoz, és 3000 haszongépjármûhöz gyártanak majd abroncsokat. A 146 milliárd forintos beruházáshoz a magyar kormány 16 milliárd forintnyi közvetlen készpénztámogatást nyújt, amelyet az Európai Bizottság is engedélyezett - tette hozzá.

Az Apollo közleménye szerint a cég magyarországi vállalata hamarosan megindítja az építkezéshez szükséges engedélyezési eljárást, és megkezdi a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítését is. A gyár alapkõletétele várhatóan 2015 tavaszán lesz, az elsõ kész abroncs pedig 2017 elején gördülhet le a gyártósorokról.

Az Apollo Tyres jelenleg négy gyártóüzemet mûködtet Indiában, hármat Dél-Afrikában és egyet Hollandiában. Ezek teljes kapacitása meghaladja a napi 1700 tonnát. Legutóbbi pénzügyi évében a cég 1,64 milliárd euró forgalmat ért el, és világszerte mintegy 16 ezer embert foglalkoztatott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!