2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
KSH: a gyerekek száma tovább növelte a kereseti különbségeketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-14 10:47:51
A gyerekek száma szerint bontva tovább nõttek a kereseti különbségek az elsõ fél évben a tavalyihoz képest Magyarországon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss elemzésébõl. A növekvõ különbség oka, hogy a családi adókedvezményt 2014-tõl a munkavállaló nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékának terhére is igénybe lehet venni, így nagyobb összeg marad a családoknál.

A hivatal adatai szerint a három vagy több gyermeket nevelõk keresete a gyermekkedvezmény miatt csaknem havi 50 ezer forinttal ér többet, mint a gyermekteleneké.

A háztartások demográfiai és jövedelmi adatait is figyelembe véve a havi nettó kereset gyermektelenek esetében 150 523 forint, míg 3 vagy több gyermeket nevelõknél már 200 331 forint – írja a KSH. Két gyermek esetén 176 976 forint, egy gyermeknél 157 953 forint volt a számított átlagos nettó kereset havonta az idén januártól június végéig terjedõ idõszakban.

Ez azt jelenti, hogy a múlt év azonos idõszakával összevetve a három vagy több gyermeket nevelõknél 15,4 százalékkal nõtt a KSH által számított havi nettókereset. Ugyanezen idõszakban az egy, illetve két gyermeket nevelõ foglalkoztatottak esetében közel azonos mértékben, 2,7 és 2,6 százalékkal nõttek a havi keresetek.

Az alkalmazásban állók legnagyobb része, 48,5 százaléka gyermektelen, egy gyermeket 25,4 százalékuk nevel, két gyermeke mintegy ötödüknek van, míg három vagy több gyermeket mindössze 6 százalékuk nevel – derül ki a KSH adataiból.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!