2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Tartósan 400 forint alá kerülhet az üzemanyagok áraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-15 17:19:36
Tartósan 400 forint alá csökkenhet az üzemanyagok ára – vélte a Híradónak nyilatkozó szakértõ. Egyre olcsóbb ugyanis a kõolaj a világpiacon, és ez idõvel érzõdik a magyar kutakon is. Akinek tankolnia kell, várjon még legalább szerdáig, a benzin ugyanis 9, a gázolaj pedig 6 forinttal lesz olcsóbb.

A szokásosnál rövidebb ideig pörögtek a számlálók egy fõvárosi kútnál. Kevesen mentek tankolni, valaki csak azért, mert nem tudott a szerdai árcsökkenésrõl.

Most nem is figyeltem, hogy olcsóbb lesz a benzin – mondta Domi Judit. Szuper! Akkor most jó, hogy ilyen keveset tankoltam – állapította meg Kovács Krisztina.

A kút kezelõje szerint az árcsökkenés elõtt mindig visszaesik a forgalom. Az autósok csak annyit tankolnak, amennyit muszáj másnapig.

Az árcsökkenés elõtti napokban nincsen tankoló. Szinte semennyire, vagy hogyha van, csak annyira, hogy kihúzzák az árcsökkenés napjáig, és akkor meg telitank – magyarázta Vas Richárd, a Dallas Kutak töltõállomás-kezelõje.

Kedden volt, ahol 410 forintnál többet is kértek az üzemanyagért. Szerdától a benzinért 9 forinttal, a gázolajért pedig 6 forinttal kell kevesebbet fizetni literenként. Ezzel a 95-ös benzin átlagára 403 forintra, a dízelé pedig 409 forintra csökken. Hosszú idõ óta ez lesz a legnagyobb árcsökkenés a kutaknál. A gázolaj átlagára utoljára 3 éve volt ilyen alacsony, a benzin pedig már egy éve nem volt ilyen olcsó.

Az olaj árfolyama nagymértékben esett az elmúlt hónapokban, egyrészt ezért csökken a hazai benzin- és gázolajár, másrészt a forint árfolyama is erõsödött a dollárhoz képest. Ez pedig még tovább csökkentette a hazai árakat – mutatott rá az elemzõ. Sándor Dávid elmondta: világszerte csúcson van az olajkitermelés, ezért a következõ hónapokban még alacsonyabb lehet a kõolaj ára, így itthon is tovább mérséklõdhet az üzemanyagár, akár 400 forint alá is mehet.

Nagyon hektikusan mozognak az üzemanyagárak. Könnyen lehet, hogy rövidebb idõszakokra 400 forint fölé is visszanéz majd a benzin vagy a gázolaj ára, de azt gondolnám, hogy a jövõben sokkal többször elõfordul annál a 400 forint alatti ár, mint amit az elmúlt hónapokban, években láttunk – állapította meg a KBC Equitas senior elemzõje.

Az elemzõ hozzáfûzte: a tartósan alacsony üzemanyagárak a gazdaság teljesítményére is kedvezõen hatnak, így tovább nõhet a fogyasztás, a cégek költségei pedig csökkenhetnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!