2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Egyre több helyen jelennek meg a KMS védjegyû termékekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-16 08:35:42
Kiváló minõségû sertéshúsnak csak a Magyarországon született és az EU által engedélyezett összetevõket tartalmazó takarmánnyal etetett vágóállat húsa minõsíthetõ.

Már 60 vállalkozás auditálása zárult eredményesen, így egyre több helyen kapható a védjeggyel jelölt kiváló minõségû magyar sertéshús (KMS) - tájékoztatta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára az MTI-t. Felidézte: 2012-ben született meg az a kormánydöntés, amely jóváhagyta az ágazat fejlesztési stratégiáját, a sertésszám növelését és az ágazat minõségi fejlesztését. Utóbbi végett a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a múlt évben létrehozta a Kiváló Minõségû Sertéshús védjegyet. A tárca és a terméktanács közötti megállapodás értelmében a KMS védjegyet a terméktanács használhatja és hasznosíthatja. Mindez azt jelenti, hogy a VHT ellenõrzi és garantálja a védjegyet viselõ áruk kiváló minõségét.

Kiváló minõségû sertéshúsnak csak a Magyarországon született és az EU által engedélyezett összetevõket tartalmazó takarmánnyal etetett vágóállat húsa minõsíthetõ. A takarmánynak 95 százalékban gabonaalapúnak, a kukoricának pedig GMO-mentesnek kell lennie. A rendszerbe csak egészséges és hozamfokozóval nem etetett sertések kerülhetnek be. A rendszer mûködését és az auditálást a terméktanács a szántóföldtõl az asztalig végzi. A védjegy használatát adott termékre csak akkor engedélyezik, ha a teljes termék-elõállítási lánc megfelel a szigorú követelményeknek.

A védjegy használata a minõsített cégek számára ingyenes, mivel költségeit a VHT fedezi az agrártárcától e célra kapott - több 10 millió forintos - támogatásból. Jelenleg a védjegy használatára Magyarországon mintegy 60 vállalkozás jogosult. Köztük van az Auchan Magyarország Kft. is, amelyk hagyományos húspultjaira az utóbbi hetekben kapta meg 6 áruházában a KMS minõsítést -  mondta Menczel Lászlóné. Balázs Ildikó az Auchan áruházlánc minõségügyi igazgatója arról tájékoztatott, hogy a KMS minõségû sertés tõkehúsok már kaphatóak az Auchan fóti, budakalászi, törökbálinti, szolnoki, szegedi és miskolci üzletében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!