2024. április 19. Péntek, Emma.
 
KSH: augusztusban 0,5 százalékkal nõtt az ipari termelésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-16 09:12:07
Az ipari termelés 0,5 százalékkal nõtt augusztusban a múlt év azonos hónapjához képest és 5,7 százalékkal elmaradt az elõzõ havitól, míg júliusban még 12,3 százalékos éves és 1,4 százalékos havi növekedésrõl számolt be a statisztika. A munkanaphatással kiigazított adat 2,9 százalékos éves növekedést jelzett - erõsítette meg az egy héttel ezelõtt közölt elõzetes adatokat részletes jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal.

A termelésnek az elõzõ hónapokhoz képest jóval kisebb növekedését a jármûgyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok növekedésének lassulása, illetve az élelmiszeripar visszaesése okozta.

Az ipar belföldi értékesítése 0,3 százalékkal, az export 2,5 százalékkal nõtt tavaly augusztussal összevetve, a júliusi 4,8, illetve 15,3 százalékos kiugróan magas ütemet követõen. Az ipari export az év elsõ nyolc hónapjában 11,4 százalékkal, augusztusban 2,5 százalékkal bõvült 2013 azonos idõszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alágból a majdnem egyharmad részt képviselõ jármûgyártás kivitele augusztusban 10,8 százalékkal nõtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egyhatodát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 1,1 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése január-augusztusban 1,4 százalékkal, augusztusban 0,3 százalékkal nõtt 2013 azonos idõszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai augusztusban 2,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 augusztusában a feldolgozóipar termelése 0,1 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 2,7 százalékkal emelkedett 2013 azonos idõszakához viszonyítva. Az energiaipar - villamosenergia-, gáz-, gõzellátás, légkondicionálás - kibocsátása 4,0 százalékkal nõtt az egy évvel ezelõttihez mérten.

A KSH augusztusban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hatban regisztrált termelésnövekedést, a többi alágban 0,2 és 8,1 százalék közötti csökkenés volt az elõzõ évhez képest. A jelentõsebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó jármûgyártás kibocsátása - az eddigi kétszámjegyû bõvüléssel szemben 4,9 százalékkal emelkedett. Az iparág növekedési ütemének erõteljes lassulását elsõsorban egy hosszantartó üzemleállás okozta - írták. A második legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés majdnem egyhetedét képviselõ élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,7 százalékkal mérséklõdött. A kismértékû csökkenésben az orosz embargó is szerepet játszott. A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelésbõl egynyolcaddal részesülõ számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,4 százalékkal nõtt.

Az iparág két domináns szakágazatából a kisebbik, híradástechnikai berendezés gyártásában jelentõs, 17,1 százalékos visszaesést, míg a nagyobbik elektronikus fogyasztási cikkek gyártásában számottevõ, 21,7 százalékos növekedést regisztráltak. A legkisebb súlyú alág, a textília, ruházat, bõr és bõrtermék gyártásában folytatódott a növekedés: az alág kibocsátása augusztusban 13 százalékkal bõvült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvezõ alakulásának köszönhetõen.

Csökkenést mért a KSH 3 közepes súlyú alágban: a kokszgyártás, kõolaj-feldolgozásban 6,1 százalékot, a gép, gépi berendezés gyártásában 4,8 százalékot, valamint a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában 2,2 százalékot. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 8,1 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, fõként az iparág több mint felét kitevõ mûanyagalapanyag gyártás erõteljes visszaesése miatt.

2014 augusztusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 0,4 százalékkal csökkent az elõzõ év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 4,7 százalékkal visszaestek, míg az új exportrendelések 0,3 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 18,2 százalékkal haladta meg az elõzõ év augusztusit.

2014 elsõ nyolc hónapjában - 2013 azonos idõszakához viszonyítva - az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 6,3 százalékos bõvülése a legalább 5 fõt foglalkoztató vállalkozások körében 2,4 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

2014 január-augusztusában Magyarország minden régiójában nõtt az ipari termelés az elõzõ év azonos idõszakához képest. A legnagyobb 18, 1 százalékos volumenbõvülést a Nyugat-Dunántúlon mérték, míg a többi régióban 2,9 és 17,2 százalék közötti növekedés volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!