2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Közvetlen állami tulajdonba kerül a Paks II. atomerõmû fejlesztõ társaságForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-16 10:31:44
A magyar államra ruházzák át a paksi kapacitás-fenntartás irányításáért felelõs társaság, az MVM Paks II. Atomerõmû Fejlesztõ Zrt. 10,157 milliárd forint értékû részvényeit - errõl döntött szerdán az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. (MVM) közgyûlése.

Az MVM szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Déli Áramlat Magyarország Zrt. alaptõkéjének megemelésérõl is döntés született. A részvények átruházása a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt.-n keresztül történik majd, a több mint 10 milliárd forintos vételárat pedig "két nagy, elismert könyvvizsgáló és tanácsadó cég", a Deloitte Zrt. és az EY (korábbi nevén: Ernst&Young Kft.) által végzett független vagyonértékelés alapján kalkulálták ki.

Az MVM Paks II. Atomerõmû Fejlesztõ Zrt.-t az MVM Zrt. 2012 nyarán 9 milliárd forintos alaptõkével hozta létre, hogy megkezdje az új atomerõmûvi blokkokhoz kapcsolódó elemzõ, tervezõ, döntés-elõkészítõ és engedélyeztetési munkát - olvasható a közleményben. "A 21. század legnagyobb magyar beruházásának" megvalósulása érdekében az MVM csoport továbbra is együttmûködik a Paks II. Atomerõmû Fejlesztõ Zrt.-vel az új blokkok építési projektje sikere érdekében.

Az MVM 2013. szeptember 30-án kifizette az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek szerzõdésben rögzített elõzetes vételárát. A tranzakció technikai zárását követõen a nemzetközi gyakorlatnak megfelelõen az EY független könyvvizsgáló elkészítette az új társaságok beszámolói alapján a végleges vételár kalkulációt. Eszerint az MVM az E.ON részére elutalt elõzetes vételár összegébõl 6,029 milliárd forintot visszakapott.

A Déli Áramlat Magyarország Zrt. társtulajdonosa, a Gazprom 2014 júliusában megkezdte az egyeztetéseket az MVM Zrt.-vel arról, hogy a nemzetközi földgázvezeték végpontját az ausztriai Baumgartenbe tervezi áthelyezni, amellyel szükségessé vált a vezeték hazai szakaszát érintõ új nyomvonal elõkészítésének vizsgálata.

Az új, mintegy 50 százalékkal hosszabb Röszke-Városföld-Rajka nyomvonal létesítésének elõkészítése szükségessé teszi a közös tulajdonú társaság 10 milliárd forintos tõkeemelését, amelyhez az MVM Zrt. és a Gazprom azonos arányban járul hozzá.

Az MVM közgyûlése elfogadta a társaság 2013-ra vonatkozó IFRS (International Financial Reporting Standards) nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok szerinti konszolidált éves beszámolóját. A nemzeti energetikai társaságnál tavaly bevezetett IFRS standardok a nemzetközi pénzpiacra való kijutás és összemérhetõség alapfeltételét jelentik, amely az SAP vállalatirányítási rendszer alkalmazása mellett tovább erõsíti az MVM gazdasági tevékenységének transzparenciáját - olvasható a közleményben.

Az MVM Zrt. regionális és fenntartható stratégiai irányelveihez illeszkedõen a társaság közgyûlése döntött a 7,48 megawattos, erdélyi Úz-völgyi Vízerõmûvet tulajdonló és üzemeltetõ romániai vállalkozás 90 százalékos részesedésének MVM általi megvásárlásáról, a KPMG által végzett független vagyonértékelés alapján. A közlemény szerint a nemzeti energetikai társaságcsoport a tranzakcióval tovább erõsíti megújuló termelõi portfólióját.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!