2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Felpezsdítenék a kis falvakatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-16 10:46:14
Címkék: Bihari hírek
A kistelepüléseken gyõztes új polgármesterek között sok a fiatal.

Több beadvány érkezett a Hajdú-Bihar Megyei Területi Választási Bizottsághoz (TVB) az október 12-ei önkormányzati választással kapcsolatban; ezek közül az eredménymegállapítással összefüggõket a TVB, a többit (például esetleges kampánycsendsértés) a helyi választási bizottságok bírálják el három napon belül – tudtuk meg dr. Lipták Jánostól, a területi választási iroda vezetõjétõl. Ahol vasárnap éjfélig megtörtént a teljes feldolgozás és eredménymegállapítás, ott szerdán 16 óráig lehetett, ahol éjfél után zártak, ott csütörtökön 16 óráig nyújtható még be kifogás. A beadványokról azonban csak annyit mondhatott a jegyzõ, hogy „érkezett ilyen is, olyan is”.

Így nem tudható, mely polgármestereknél, egyéni valamint nemzetiségi jelölteknél, de többségüknél jogerõssé vált, válik a gyõzelem tegnap illetve ma 16 órakor.

Megyénkben a vasárnapi voksolás a településvezetõk tekintetében nem hozott nagy meglepetéseket, sõt változásokat sem, mert mindössze 15 helyen cseréltek polgármestert. Közülük a lapunknak nyilatkozók mindegyike kiemelte a munkahelyteremtésre vonatkozó szándékát, s ezalatt nem csak a közmunkaprogram nyújtotta lehetõséget értik.

A megye 15 településén változott a polgármester személye a vasárnapi önkormányzati választás nyomán. Kedden már olvashattak Balmazújváros, Nyíradony és Hajdúsámson új vezetõinek terveirõl, most a kisebb településeken munkába álló új polgármesterek szólalnak meg. Olyan községeket választottunk, ahol valamiért különleges volt a választás.

Konyáron a függetlenként induló Vig Szilárd gyõzedelmeskedett, aki 2013 januárjában vált ismertté, amikor egy, az internetre kikerült felvételen arról beszélt, hogy a helyi általános iskolában miként képes szankcionálni a cigány diákok tanórai viselkedését. Néhány héttel késõbb a történelem szakos tanárt elbocsátották állásából. Azt mondta, azért indult a választáson, mert úgy vélte, a falu problémáit csak olyan polgármester képes kezelni, aki helyben él. Szerinte azért õt választották meg, mert kimondta problémákat.

A 29 éves Vig Szilárd úgy véli, programja találkozott a konyáriak igényével: õk is rendet és munkahelyeket akarnak. Mint mondta, önfenntartásra térne át a falu, a pályázati lehetõségeket kihasználva kertészetet indítana.
Szövetkezet adhat munkát

Az 1951 lakosú Csökmõ elõzõ polgármestere, Varga József nem indult a választáson; a négy másik független és a Fidesz-KDNP jelöltje elõtt Nagy Tibor szerezte meg a gyõzelmet, magabiztos 54,67 százalékos szavazataránnyal.

– Nincs semmi titok, a személyem és a programom alapján választottak – mondta lapunknak a település új vezetõje, aki úgy véli, Csökmõn tisztességes, sárdobálás nélküli volt a kampány. A közgazdász végzettségû szakember többek közt jelentõs költségvetési gyakorlattal rendelkezik, öt évig a szeghalmi polgármesteri hivatalban dolgozott. – A programomban a közbiztonság javítása, a gazdaságfejlesztés, az idõsek nagyobb megbecsülése, a civil szervezetek támogatásán túl természetesen jelentõs hangsúllyal szerepel a munkahelyteremtés. Ebben a közmunkaprogram lehetõségeinek kihasználása mellett szociális szövetkezeti formában igyekeznénk mind többeknek megélhetést biztosítani, nem csak mezõgazdasági, hanem más termékek elõállításával is. Az infrastruktúra fejlesztés keretében szennyvízhálózat és -tisztító telep kialakítása a terv, ezek szintén további munkalehetõséget is nyújthatnak.

Nagy Tibor elmondta magáról, hogy csökmõi születésû, õstermelõ és méhész, hobbija a vadászat és a helyi kulturális életben is tevékeny: a Csökmõi Ifjúsági Fúvószenekar alapító tagja.
Nagyvárad közelségére építene

Húsz év után köszönt le Körösszakál élérõl Samók Gyula, aki most is indult az önkormányzati választáson; a gyõztes azonban nem õ, hanem Pálfi Tamás lett, mégpedig a szavazatok felével; épp annyian voksoltak rá, mint a másik három jelöltre (mind a négyen függetlenek) együtt. Pálfi Tamás úgy véli, a falu lakói elégedetlenek azzal, hogy a település élete szervezetlen, ezért változást akartak. Bár a polgármesteri szerep új lesz számára, a hivatali munka nem, mert az elõzõ ciklusban képviselõként tevékenykedett.

– A legfontosabbnak Körösszakál gazdasági fejlesztését tartom, ezzel együtt törekedni kell arra, hogy a lakosok mind inkább önállóan, saját vállalkozásukban boldoguljanak, mert most rengetegen élnek közhasznú munkából. Mindehhez segítséget nyújthat a következõ évek kormányzati gazdaságfejlesztési programja, amiben kiemelt fontosságú cél a kistelepülések felzárkóztatása – mondta el az új településvezetõ. További lehetõséget lát a nagyváradi piacra történõ bejutásban; hosszú idõn át a város és környezete a Körösszakált is magába foglaló régió termékeinek jelentõs befogadója volt, és Pálfi Tamás szerint a körösszakáliak a közeljövõben ismét bekapcsolódhatnának az ellátásba a szociális szövetkezetekben és a magánvállalkozásokban megtermelt mezõgazdasági javakkal. Hosszabb távú célként pedig ipari termékek elõállítását és piacra vitelét is elképzelhetõnek tartja.

Az új polgármester 30 éves helyi lakos, két diplomával rendelkezik, egy gyermek édesapja és saját vállalkozásában dolgozik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!