2024. április 24. Szerda, György.
 
Az iskolai tanulást segítõ módszerek kutatását támogatja az MTAForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-17 08:00:43
Az eredményes oktatási módszerek elemzéséhez és új eljárások fejlesztéséhez kaphatnak támogatást kutatócsoportok a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új pályázatán - közölte az Akadémia.

A közlemény szerint a tanórákon alkalmazott eredményes oktatási módszerek elemzéséhez és új eljárások fejlesztésének elõkészítéséhez kaphatnak támogatást kutatócsoportok az MTA november 24-i határidejû pályázatán, amely bármely tudományághoz és tantárgycsoporthoz kapcsolódó minden szakértõi közösség elõtt nyitott.

A közlemény részletezi: az iskolai tanórákon a tankönyvek, digitális tananyagok, természettudományos kísérletek mellett számos segédeszköz és a tudás átadásának különbözõ formái közül választhatnak a pedagógusok, és a pályázat egyaránt célozza a hazai pedagógiai hagyományok tudományos vizsgálatát és újabb módszertanok kidolgozását.

Hozzáteszi az Akadémia: a pályázat nyertesei részletes kutatási koncepciót dolgoznak ki, a kutatás megvalósításához szükséges forrásokat egy következõ pályázaton nyerhetik el.

A pályázók lehetnek már létezõ vagy újonnan megalakuló, önállóan vagy közösen mûködõ egyetemi, illetve akadémiai kutatócsoportok, amelyek vezetõje felsõoktatási intézményben vagy az MTA irányítása alatt álló kutatóközpont, kutatóintézet által foglalkoztatott, fõállású oktató, illetve kutató. Elvárás a közoktatásban dolgozó pedagógus bevonása a kutatócsoport munkájába - rögzíti a közlemény.

A pályázati keret 50 millió forint, az egy pályázóra jutó támogatás nem haladja meg az ötmillió forintot - írták. Az elnyert támogatás a projekt száz százalékát fedezi, a pályázóknak nem kell saját forrást biztosítaniuk.

A feladatok ütemezését, eszközigényét, személyi feltételeit, illetve a tervezett kutatási koncepció lehetséges hasznosításának módját ismertetõ pályázatokat az MTA elnöke által felkért kuratórium bírálja el december elején.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!