2024. április 23. Kedd, Béla.
 
38 nagyobb városban nincs többsége a polgármesternekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-17 18:15:16
A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 38 olyan tízezernél több lakosú város van, ahol a vasárnapi önkormányzati választás után a polgármestert adó jelölõ szervezetnek nincs többsége a képviselõ-testületben. A fõvárosban a VII., a XIV., a XV. és a XXIII. kerületben állt elõ ilyen helyzet.

A fõváros VII. kerületében a Fidesz-KDNP jelöltjét, Vattamány Zsoltot választották polgármesterré. A Fidesz-KDNP-nek 8 képviselõje került be a kerület vezetõjével együtt a 18 tagú képviselõ-testületbe, amelyben így csak 9 képviselõje van a polgármestert adó pártszövetségnek. Budapest XIV. kerületének vezetõje az Együtt-PM jelöltje, Karácsony Gergely lett, miközben a polgármestert állító Összefogás Zugló-Demokratikus Koalíció-Együtt-PM-MSZP jelölõ szervezet 9 képviselõt tud küldeni a 22 tagú képviselõ-testületbe.

A XV. kerületben a DK jelöltjét, Hajdu Lászlót választották polgármesterré, a DK-Együtt-MLP-MSZP-PM-Rászorulókat Támogató Egyesület rajta kívül még 8 képviselõt küldhet a 21 tagú testületbe. A XXIII. kerületben Geiger Ferenc (Civil Szervezetek) lett a polgármester, az õt indító jelölõ szervezetet vele együtt 3-an képviselik a 12 tagú testületben.

Albertirsán Fazekas Lászlót (Tegyünk együtt Albertirsáért Mozgalom Egyesület-Albertirsai Önkormányzati Választási és Támogatási Szövetség) választották polgármesterré, a 12 tagú testületben a polgármestert jelölõ szervezeteknek vele együtt 3 képviselõjük lesz. Gyöngyösön Hiesz György (DK-Együtt-MSZP) lett a polgármester, a 15 tagú képviselõ-testületben 6 képviselõjük lesz a jelölõ szervezeteknek.

Gyomaendrõdön Toldi Balázst (Körösök Vidékéért Egyesület) választották polgármesterré, a KVE-nek a polgármesterrel együtt 5 mandátuma lesz a 12 tagú testületben. Kiskunmajsán Ábrahám-Fúrús András (Élhetõ Kiskunmajsa Egyesület) lett a polgármester, a 12 tagú testületben a jelölõ szervezet összesen 6 mandátumot szerzett. Lajosmizsén Basky Andrást (Fidesz-KDNP) választották polgármesterré, a pártszövetségnek a 12 tagú önkormányzati testületben vele együtt 6 képviselõje lesz.

Nagyatádon Ormai Istvánt (Nagyatádért Egyesület) választották polgármesterré, és a 12 tagú testületben 4 képviselõje lesz az egyesületnek. Ózdon Janiczak Dávid (Jobbik) lett a polgármester, a pártnak a polgármesterrel együtt 6 képviselõje lesz a 15 tagú testületben. Pilisen Simó Gábor Csabánét (Pilisi Vállalkozások Egyesülete) választották meg polgármesternek. A 12 tagú testületben a jelölõ szervezetnek összesen 5 mandátuma lesz. Egy képviselõi mandátumot jogorvoslat miatt még nem tudtak kiosztani.

Sajószentpéteren Faragó Pétert (DK-MSZP) választották polgármesterré, az õt jelölõ pártszövetségnek 6 képviselõje lesz a 12 tagú testületben. Százhalombattán Vezér Mihály (Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület) lett a polgármester. Az egyesületnek 6 mandátuma van a 12 tagú képviselõ-testületben. Szentesen a DK-Együtt-MSZP-PM színeiben induló Szirbik Imre gyõzött a polgármester-választáson, a 15 tagú testületben az õt jelölõ szervezeteknek 5 képviselõjük lesz.

Szombathelyen a Fidesz-KDNP jelöltje, Puskás Tivadar lett polgármester, a 21 tagú közgyûlésben 10 képviselõje lesz a pártszövetségnek. Tapolcán a jobbikos Dobó Zoltán nyert a polgármesterjelöltek közül. A 12 tagú testületben a pártja 4 képviselõi mandátumot szerzett, ráadásul ez egyiket - egyéniben - maga a polgármester, akinek azonban így is csak egy szavazata lehet a határozathozataloknál. A két mandátum egyidejû betöltése ugyanis nem jelenti azt, hogy a képviselõ-testület ülésén dupla szavazati joga lehet, azaz két kézzel szavazhat.

Tiszavasváriban Fülöp Erik Sándor (Jobbik) polgármesterrel együtt 6 mandátuma van a Jobbiknak a 12 tagú képviselõ-testületben. Jogorvoslat miatt még nincs kiosztva egy egyéni választókerületi mandátum. Törökbálinton Elek Sándor (Fidesz-KDNP) lett a polgármester, akivel együtt 6 képviselõje lesz az õt jelölõ pártszövetségnek a 12 tagú testületben.

19 olyan tízezer lakosúnál nagyobb település van, ahol független lett a polgármester. Ezekben a városokban tehát (Abony, Balmazújváros, Békés, Békéscsaba, Csongrád, Dorog, Dunaharaszti, Edelény, Kalocsa, Maglód, Mezõberény, Nyírbátor, Siklós, Siófok, Szigetvár, Tiszaföldvár, Újfehértó, Üllõ, Veresegyház) azért nincs többsége a polgármester pártjának, mert függetlenként indult.

A tízezer lakosúnál nagyobb településeken vegyes választási rendszerben választják a képviselõ-testület tagjait: a választók az egyéni választókerületi jelöltekre szavaznak, de az egyéni választókerületben mandátumot nem eredményezõ úgynevezett töredék szavazatok alapján a jelölõ szervezetek között úgynevezett kompenzációs mandátumokat is kiosztanak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!